• Načítám...
>

Muchova Slovanská epopej ohromí Prahu

  • 19. července 2018,
  • 17:54,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Slovanská epopej slavného malíře Alfonse Muchy je opět k vidění v Praze. Tato monumentální díla můžete obdivovat ve výstavních prostorách pražského Obecního domu, kde budou k vidění až do ledna příštího roku.

Reklama

Před zraky veřejnosti se po dvou letech opět objeví Slovanská epopej Alfonse Muchy. Její zcela výjimečná výstava je k vidění v pražském Obecním domě.

"Odhaluje techniku, jak se ta plátna napínají na kovové rámy a umožňuje divákům shlédnout i zadní stranu plátna. Je vidět, jak je ta barevná vrstva velice tenká," řekla Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hl. m. Prahy.

Kapacita Obecního domu ale nestačí pro všech 20 monumentálních pláten. K vidění je tu tak pouze 11 obrazů menších rozměrů.

"My jsme byli limitováni tím prostorem, takže od začátku bylo jasné, že tu můžeme vystavit jen těch 11 menších pláten - na rozdíl od těch monumentálních osmimetrových, které jsou vystaveny v Brně," řekla Magdalena Juříková.

Výstava se koná pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy.

"Právě před 100 lety v Obecním domě byly podepsány všechny důležité dokumenty o vzniku Československa, rsp. dříve Českého státu a pak přistup Slovenska. Je tady jedna místnost - to je Primátorský salonek, který byl vymalován Alfonsem Muchou. Myslíme si, že je velmi symbolické, že po 100 letech od vzniku republiky je právě Slovanská epopej, která patří k historickému dědictví českého národa v této budově," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

V následujících letech budeme moci vidět kompletní Muchovu Slovanskou epopej a to v prostorách nově zrekonstruovaného Lapidária na pražském Výstavišti.

"Rozšíření tohoto objektu, který se bude také opravovat, právě o budovy, kde by měla být vystavena celá Slovanská epopej. Jedná se o muzeální budovu, kde budou umístěna všechna plátna a ta budova je na to právě designovaná, aby zodpovídala podmínkám, jak klimatickým, tak i prostorovým," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

Slavná Muchova Slovanská epopej je ke shlédnutí v Obecním domě a to až do 13. ledna příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu