• Načítám...
>

Zoo v pražské Troji pomáhá zvířatům i přírodě

  • 20. července 2018,
  • 10:06,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská Zoologická zahrada slouží, stejně jako většina ostatních po celém světě, primárně na záchranu zvířat i jejich přirozeného životního prostředí. Zoo Praha v tomto ohledu není výjimkou. Zapojit se navíc mohou i návštěvníci.

Reklama

Poslání moderních zoologických zahrad je asi nejlépe shrnuto v mottu Světové asociace zoologických zahrad a akvárií, které je "United for conservation", jinými slovy "Spojení pro ochranu". Pražská Zoo se intenzivně věnuje ochraně druhů v lidské péči i v místech jejich přirozeného výskytu. Klíčovou roli hraje třeba v záchraně ohrožených koní Převalského ve volné přírodě.

"Ta nejintenzivnější podpora byla započata v roce 2011, kdy byl spuštěn projekt s názvem Návrat divokých koní. Tou nejzásadnější a jistě, z hlediska veřejnosti, nejviditelnější částí projektu, je každoroční přeprava 4 koní z evropských chovů do jejich původní domoviny v západním Mongolsku," řekl Jaroslav Šimek, zoologický náměstek Zoo Praha. 

Od roku 2011 už pražská Zoo do volné přírody úspěšně vypustila 31 koní. Záchrana zvířat ale vyžaduje i další aktivitu. Zoologická zahrada tak i nadále podporuje správu přísně chráněné oblasti, kde dnes koně volně žijí.

"Ta podpora spočívá ve finanční a materiálové podpoře místních strážců. Pořídili jsme tam v průběhu let několik míst pro skladování sena, pro případný příkrm v případě tuhých zim," řekl Jaroslav Šimek. 

Zajímavým projektem jsou také recyklační koše. Zoo Praha totiž dlouhodobě spolupracuje se společností, která recykluje staré mobilní telefony. 

"Návštěvníci se již naučili nosit tato stará zařízení do Zoo, přičemž, za každý takto odevzdaný mobil, získává Zoo 10 korun od společnosti, které jdou přímo na prospěch našeho projektu v Kamerunu, který je zaměřen na ochranu goril nížinných ve smyslu vlajkového druhu projektu na celkovou ochranu biodiverzity, primárně biosférické rezervace Dja v jižním Kamerunu," řekl Jaroslav Šimek.

Pražská Zoo v této věci pořádá také soutěž základních škol. Letošní ročník této akce na podporu goril vynesl celkem 5995 mobilních zařízení, což je celkem 5x více, než v loňském roce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu