• Načítám...
>

Pražská Zoo láká na zajímavé chovy zvířat

  • 25. července 2018,
  • 20:53,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská Zoo patří jednoznačně k chloubám nejen naší metropole, ale i celé České republiky. Světově uznávaná je především díky svým úspěšným chovům. Pojďme si představit některé nejzajímavější z nich.

Reklama

Téměř 5 tisíc zvířat dnes žije v pražské Zoologické zahradě. Ta si mezi odborníky vysloužila respekt především svými chovatelskými úspěchy. Mezi ně patří třeba odchov mláďat tygra malajského, který se v Evropě doposud podařil jen ve čtyřech zoologických zahradách. Vedle toho ale Zoo Praha nabízí i mnohé zajímavosti. Zvláštním exemplářem je třeba želví samec Eberhard.

"Celým jménem se jmenuje Eberhard von Leipziger Hauptbahnof, my jsme chtěli, aby při vyslovení jeho jména měli lidé plnou pusu, protože Eberharda je spoustu. V roce 67 ho koupil mladý německý šlechtic českého původu Martin Štumr a pak ho poslal přes USA do Zoologické zahrady v Lipsku," řekla Nataša Velenská, vrchní chovatelka plazů, Zoologická zahrada hl. m. Prahy.

Do pražské Zoologické zahrady se Eberhard dostal v roce 1996. Teď je mu přes osmdesát let a je tak nejstarším obyvatelem pražské Zoo. Naopak třeba nejdelším zvířetem je anakonda velká.

"Těch hadů, kteří by mohli dorůst až 10 metrů délky je více, v té délce by s anakondou velkou mohla soutěžit jihovýchodní asijská krajta mřížkovaná, ale anakonda je daleko mohutnější a větší. Při té možné délce 9 metrů je anakonda opravdový obr," řekl Petr Velenský, kurátor plazů, Zoologická zahrada hl. m. Prahy.

V zoologické zahradě ale návštěvníci najdou i zvířata, která jsou téměř na pokraji vyhynutí. Jedním z nejohroženějších je i gaviál indický.

"Obývá veliké řeky v severní Indii. Severní Indie je přelidněná, je tam veliký populační tlak, znečištěné řeky, čili gaviálů před nedávnem byly pouhé dvě stovky, dnes díky velmi intenzivní ochraně jejich stavy mírně vzrůstají. Vezměte si, že je to takto veliké zvíře a zbývá třeba pouze 500 jedinců ve volné přírodě," řekl Petr Velenský.

Kromě záchrany cizokrajných zvířat se ale pražská Zoo věnuje i těm českým. Domov poskytuje třeba dvěma ohroženým druhům plazů a dalším zvířatům, kterým hrozí vyhubení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu