• Načítám...
>

Pražský Semmering čeká rekonstrukce mostů

  • 2. srpna 2018,
  • 21:45,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Pražský Semmering čeká rekonstrukce mostů. Stát bude necelých 64 milionů korun. Součástí akce je také projekt rekonstrukce stávajícího staničního i traťového zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, včetně výstavby nástupišť v Jinonicích a na Zličíně.

Reklama

Dva památkově chráněné mosty na trati 122 z Prahy - Smíchova do Hostivice čeká velká oprava. Začít by měla na začátku září. 

"Cílem rekonstrukce těchto památkově chráněných kamenných viaduktů je zajistit prostorovou průchodnost a přechodnost pro železniční vozidla do dalšího výhledu," řekl Petr Hofhanzl, ředitel Správy železniční dopravní cesty.

Oba viadukty byly postaveny během budování jedné větve buštěhradské dráhy v letech 1870 až 1872. Mosty leží v ulici Hlubočepská v Prokopském údolí. První je zhruba 115 metrů dlouhý, 25 metrů vysoký, má celkem 7 kamenných kleneb a 1 ocelové pole. Druhý má celkem 5 polí a všechny jsou tvořené kamennými oblouky.

"Součástí rekonstrukce je komplexní sanace kamenných viaduktů, která spočívá v otryskání kamenného zdiva, v jeho reprofilaci, vyspárování, injektáži, obnovy, izolace obou viaduktů. U dolního viaduktu dojde k výměně ocelové nosné konstrukce, která se nahradí typově stejnou replikou," řekl Petr Hofhanzl.

Celková oprava potrvá 11 měsíců. A po dobu tříměsíční výluky se bude rekonstruovat stávající staniční i traťové zabezpečovací i sdělovací zařízení.

"Součástí toho projektu je také vybudování nových zastávek v Jinonicích a Zličíně. Oprava mostů pražského Semmeringu bude stát téměř 64 milionů korun," řekla Radka Pistoriusová, tisková mluvčí Správy železničních dopravních cest.

Výměna izolace, celková sanace a reprofilace kamenné části zajistí, že tyto objekty budou minimálně sloužit dalších 150 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu