• Načítám...
>

Staroměstská radnice se pyšní obnovenou kaplí

  • 19. září 2018,
  • 12:42,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Během oprav věže Staroměstské radnice byly nalezeny části oltáře z kaple Panny Marie. Radnice se tak může pyšnit nově zrestaurovaným oltářem, který poprvé spatřila veřejnost v rámci akce Radnice dokořán.

Reklama

Díky nedávné rekonstrukci se do prostor Staroměstské radnice po 73 letech navrátil oltář, který byl v roce 1945 poničen během Pražského povstání. 

"Ten byl shodou okolností nalezen na půdě Staroměstské radnice. Nikoho nenapadlo, že tam taková vzácnost může být. Ovšem ten oltář byl ve velmi špatném stavu a dnes můžeme říci, že přes 70% toho, jak je dnes realizován, je v podstatě replika. Z toho původního je tam maximálně 30%," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy. 

Slavnostní odhalení oltáře proběhlo 18. září, v den, který je úzce spjatý s historií našeho hlavního města. 

"18. září 1338 je zásadní datum pro Staroměstskou radnici i Prahu, protože dekretem krále Jana Lucemburského bylo umožněno pražským radním, aby si založili a postavili vlastní radnici, protože do té doby králové před Janem Lucemburským znemožňovali Pražanů, aby si tu radnici mohli postavit, takže oni se scházeli v hospodách, případně příbytcích někoho z radních," řekl Jan Wolf.

Součástí slavnostního odhalení bylo také uložení tzv. prsti do desky oltáře.

"Prsť znamená země. Jde tedy o půdu, která byla odebrána z blízkosti slavného bojiště u Zborova. Půda prosycená krví řady lidí, kteří doplatili na válečné útrapy a zbraně. Zborov patří mezi slavná bojiště naší národní historie a také je v paměti legionářů spjat s hrdinstvím československých legionářů v oblasti východu," řekl Vladimír Kelnar, vikář I. pražského vikariátu. 

Pár hodin po slavnostním odhalení si mohli návštěvníci kaple Panny Marie vychutnat koncert Chrámového sboru VÁCLAV. 

"Tímto vystoupením chceme oficiálně zakončit oslavy výročí založení Staroměstské radnice, které byly letos skutečně velkolepé. Trvaly prakticky týden, od 13. do 18. září," řekl Antonín Baloun, manažer Staroměstské radnice. 

Radnici si v rámci těchto dnů přišlo prohlédnout více než 2 tisíce lidí. Oltář můžete vidět i vy. Návštěvníkům Staroměstské radnice je kaple přístupná v rámci klasických prohlídkových tras.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu