• Načítám...
>

Na ostrově Štvanice se konala veřejná debata

  • 19. září 2018,
  • 13:00,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Na pražském ostrově Štvanice se konala debata o strategii umisťování uměleckých děl a drobné architektury do veřejného prostoru. Lidé se tam sešli v příjemném prostředí vily Štvanice. Mezi diskutujícími byla i pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Stáhnout video
Reklama

Vilu na ostrově Štvanice zaplnili lidé se zájmem o veřejný prostor. Konala se tady totiž veřejná debata o strategii umisťování uměleckých děl a drobné architektury do veřejného prostoru.

"Základní myšlenkou naší debaty je program 2% na umění. Je to velice důležitá věc pro současné umění ve veřejném prostoru Prahy," řekl Dan Merta, organizátor debaty. 

"Praha se konečně po 25 letech aktivně zapojí do toho, aby na území hl. m. Prahy iniciovala vznik nových současných výtvarných intervencí nebo realizací," řekla Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky Galerie hl. m. Prahy.

Pražský magistrát bude v budoucnu investovat do umění ve veřejném prostoru. Jaká konkrétní díla se ale nakonec v ulicích objeví a kdo je bude vybírat, to se zatím neví. Ve vile na pražském ostrově Štvanice se proto do debaty zapojila i pražská primátorka Adriana Krnáčová. 

"Na tom, jak se budou vybírat, se musíme domluvit. Každý by chtěl soutěžit, jenže i to hodnocení je velice subjektivní, co se týče umění, takže apelovat na to, že to musí být objektivní nebo něco podobného je liché, protože lidé by měli mít odvahu říci, proč je něco dobré nebo špatné," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. 

A debatovat přišel do vily na ostrově Štvanice i zastupitel Matěj Stropnický. 

"To umění ve veřejném prostoru, řekl bych, téměř útočí, oslovuje, lidi samo od sebe a myslím, že bude vyvolávat debatu," řekl Matěj Stropnický, zastupitel hl. m. Prahy. 

Nová koncepce umění ve veřejném prostoru hlavního města vzešla ze spolupráce IPR, Galerie hl. m. Prahy a magistrátu. O tom, jakými konkrétními pravidly by se v budoucnosti výběr měl řídit, tak rozhodnou tyto instituce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu