• Načítám...
>

Tunel Blanka slaví 3 roky od otevření

  • 19. září 2018,
  • 7:16,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Tunelový komplex Blanka slaví 3 roky od otevření. Jak si na něj řidiči zvykli? Kde průjezd Prahou usnadnil? A ve kterých místech metropole naopak do dnes způsobuje komplikace? I o tom je reportáž kolegyně Natálie Forsterové.

Reklama

Tunelový komplex Blanka, to je největší dokončená podzemní stavba nejen v Praze ale i v celém Česku. Po dlouhých letech čekání se řidičům poprvé otevřela přesně před 3 lety. 

"Blanka je stále ve zkušebním provozu, protože nejsou naplněny všechny požadavky, které se snažíme postupně naplňovat. Ale stěžejní je, že jezdí," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

A jak tunelový komplex, který vyšel Prahu na rekordních 43 miliard korun, hodnotí samotní řidiči? 

anketa 

Provoz v Blance nepřetržitě monitorují stovky moderních kamer. Ty mají pod dohledem dispečeři, kteří tak mohou okamžitě reagovat na nestandardní situace. 

"Za tříletý provoz tunelu tam nejrizikovější chování bylo od dvou maminek s kočárkem," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy. 

Tunelový komplex Blanka měl zlepšit dopravní situaci v Praze. Výsledek ulevil zejména centru. Provoz klesl např. v ulici Veletržní v Praze 7. Naopak v Praze 6 otevření Blanky dopravní situaci zkomplikovalo. 

"Vzhledem k tomu, že zprovoznění tunelového komplexu Blanka mělo předcházet dokončení Pražského okruhu, na což byla i navázaná kolaudace, proto stále Blanka běží ve zkušebním provozu, tak to přineslo i komplikace, neboť auta nemají kudy odjíždět a vzhledem k tomu, jak se potom tvoří kolony třeba v Holešovicích, musí se regulovat vjezd do tunelu právě třeba z Břevnova, kde jsou dlouhé kolony, mnohdy až na Vypich," řekl Ondřej Šrámek, tiskový mluvčí MČ Praha 6.

Kromě Pražského okruhu navíc stále není dokončený ani ten městský, který má v budoucnu navázat na tunel Blanka v úseku mezi Pelc-Tyrolkou a Štěrboholy. 

"Ten sirotek, jak jsem označil Blanku, má už teď projektanty, kteří dělají zárodek toho bratra, tunelového komplexu Vlasta," řekl Petr Dolínek.

Tunelový komplex Vlasta má pokračovat soustavou několika tunelů až do Štěrbohol. Praha za projekt na jeho dostavbu zaplatí zhruba 307 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu