• Načítám...
>

Pražský magistrát plánuje postavit nový most

  • 20. září 2018,
  • 17:06,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražský magistrát chce postavit nový most, který by spojoval Jateční ulici v Holešovicích s Rohanským nábřežím a Urxovou ulicí v Karlíně. Rohanský most by byl určen pro provoz tramvají a automobilů, ale i pro cyklisty a chodce. Vyplývá to z materiálu, který pro pražské radní vytvořil Institut plánování a rozvoje. Pokud by vše šlo podle plánu, mohl by být most postaven do 3 let.

Reklama

Pražský magistrát chce postavit 382 metrů dlouhý a 23 metrů široký Rohanský most. Ten by měl spojovat Jateční ulici v Holešovicích s Rohanským nábřežím a Urxovou ulicí v Karlíně. Stavba bude zároveň respektovat nové protipovodňové podmínky.

"Od doby, kdy zde byla ta největší povodeň, je vyžadováno, aby každý nový most měl minimálně výšku té povodně plus jeden metr, což znamená poměrně razantní nástupní rampy na tento most tak, aby splňoval všechny podmínky. Proto byla vybrána varianta nejvíce citlivá k městu z pohledu architektů a urbanistů," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

Pražský magistrát si od stavby slibuje snížení dopravní zátěže Libeňského a Hlávkova mostu.

"Je to výborné řešení při rekonstrukci např. Libeňského mostu a Hlávkova mostu, které jsou oba ve špatném stavu. Kdyby se opravovaly tyto 2 mosty nebo i jeden z nich, bylo by potřeba hledat nějaké provizorní řešení. My říkáme, že daleko lepší je postavit tento plnohodnotný most mezi Holešovicemi a Karlínem," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy. 

Proti tomuto návrhu se mohou vyjádřit občané Prahy 8 a Prahy 7. Podle náměstka Petra Dolínka se mohou obě MČ vyjádřit tak, aby se mohli dopracovat k jakékoliv změně.

"Jedna věc je, že jsou usnesení z těch zastupitelstev, která my plně respektujeme. Do konce května příštího roku by měla diskuze zastupitelů s obyvateli a měla by být zpracována studie, kde by si měl IPR a městský investor vysvětlit, s dotčenými MČ, plusy a mínusy navrženého řešení," řekl Petr Dolínek. 

Přestože je most zakreslen v připravovaném Metropolitním plánu, v tom platném zatím chybí. V tuto chvíli je obtížné odhadnout začátek výstavby. Pokud však bude vše probíhat podle plánu, Pražané by se mohli nového mostu dočkat už za 3 roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu