• Načítám...
>

Chodce ohrožují sdílené koloběžky

  • 18. října 2018,
  • 23:00,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Před několika týdny byla v naší metropoli spuštěna služba sdílených koloběžek, která se potýká s častou kritikou. Již pár dní po startu se začaly objevovat problémy ze strany uživatelů, kteří nedodržují dopravní předpisy a svou jízdou tak často ohrožují chodce.

Reklama

Prahu zaplavily sdílené koloběžky. Jejich cílem je zlepšit mobilitu obyvatel i návštěvníků hlavního města a zároveň zvýšit kvalitu životního prostředí. Před zahájením této služby se její provozovatel přihlásil v memorandu k řádnému a bezkonfliktnímu provozu.

"To memorandum je spíše obecné a jde hlavně o to, abychom se domluvili na tom, jakým způsobem koordinovat, ať už to jsou provozovatelé koloběžek nebo bikesharingu tak, abychom se nějakým způsobem domluvili, kde odkládat ty koloběžky, aby se zlepšilo životní prostředí v Praze, jak motivovat lidi a hlavně, aby to nedělalo problémy v historickém centru Prahy," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Problémy začaly vznikat už pár dní po zahájení provozu. Neukáznění uživatelé těchto koloběžek totiž každodenně ohrožují chodce na chodnících. Po těch ale podle zákona jezdit nesmí.

"Z hlediska zákona o silničním provozu je jasně napsáno, že jezdec na koloběžce je považován za cyklistu. Tudíž se na ně vztahují všechny povinnosti, které mají cyklisté a vyplývá z toho, že jízda na chodníku je zakázána, pokud není místní nebo přechodnou úpravou stanoveno jinak," řekl Jan Čihák, tiskový mluvčí Městské policie hl. m. Prahy.

Jízda na chodníku není jediným prohřeškem, často jsou totiž koloběžky nevhodně zaparkované i uprostřed chodníků a brání tak nejen chodcům. Kvůli těmto problémům ze strany neukázněných uživatelů koloběžek je memorandum porušované a tak se snaží magistrát s provozovatelem této služby celou záležitost vyřešit.

"V tuto chvíli se snažíme koordinovat, jakým způsobem to řešit. Tento projekt je v plenkách, takže se snažíme spíše upozorňovat na ty nedostatky a řešit, jakým způsobem sjednat nápravu. V krajním případě bychom mohli to memorandum vypovědět," řekl Tadeáš Provazník.

Podobnou situaci zažili Pražané už před několika lety, kdy naše metropole zažila doslova invazi segwayů. Situaci tehdy magistrát vyřešil zákazem. Ten ale v případě koloběžek zatím nehrozí a tak se na chodnících musíme obrnit trpělivostí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu