• Načítám...
>

Senioři stojí za každou čtvrtou nehodou

  • 29. října 2018,
  • 10:49,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Senioři nad 65 let jsou na silnicích druhou nejvíce chybující skupinou hned po mladých řidičích. K větší bezpečnosti pro tuto skupinu by pomohly důkladnější zdravotní prohlídky a bezpečnostně preventivní akce, které jsou na seniory zaměřené.

Reklama

1,327 milionu. To je počet řidičů nad 65 let, kteří brázdí české silnice. Seniorští řidiči zaviní každou čtvrtou nehodu. 

"Společně s těmi nejmladšími jsou druhou nejrizikovější skupinou. Ti senioři dělají nejčastěji chyby v tom, že je zaskočí něco jiného, něco nového, ať už je to počasí, déšť, změna předpisů, značky, nájezdu," řekl Igor Sirota, tiskový mluvčí ÚAMK. 

Ani reakční doba a vnímavost lidí v pokročilém věku není ideální.

"Např. na křižovatce, kde je mladý řidič schopný zkontrolovat to okolí až osmkrát, než vjede do té křižovatky, tak u toho seniora je to jen polovina, tedy čtyřikrát," řekl Igor Sirota.

"Pro řidiče seniory platí stejná pravidla, jako pro všechny ostatní. Výjimkou jsou pouze lékařské prohlídky. Tyto lékařské prohlídky musí řidiči absolvovat nejdříve 6 měsíců před dovršením věku 65 a 68 let a nejpozději v den dovršení 65 a 68 let. Následně potom musí prohlídku absolvovat každé 2 roky," řekla Lenka Rezková, tisková mluvčí Ministerstva dopravy. 

A jak taková lékařská prohlídka vypadá?

"Jsou zaměřené především na nemoci, které podmiňují nebo naopak vylučují řízení. Vyhláška zároveň stanovuje, že řidič se musí podrobit také komplexnímu vyšetření, např. v oblasti sluchu, zraku a barvocitu," řekla Lenka Rezková.

"75 rok už je takovou hranicí pro řadu řidičů, zda vůbec mají ještě usedat za volant," řekl Igor Sirota.

Řidiči - senioři ale mohou na silnicích uplatnit své dlouholeté zkušenosti.

"Jsou v průměru asi desetinásobně opatrnější, než všichni ostatní řidiči," řekl Igor Sirota. 

Pro tyto řidiče je důležitá i prevence. Jízdu na polygonech zdarma pro ně nabízí projekt Jedu s dobou. Přednášky zase pořádá program Senior bez nehod.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu