• Načítám...
>

Fotbal není jen mužskou doménou

  • 5. prosince 2018,
  • 15:09,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Fotbal už dávno nepatří jen mezi ryze mužské sporty. Tuto kolektivní hru docela dobře ovládají také ženy. Jaký je ženský fotbal oproti tomu mužskému se náš štáb vydal zjišťovat do Pražské fotbalové akademie.

Reklama

Fotbal je zřejmě nejpopulárnějším kolektivním sportem na světě. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o ryze mužskou záležitost, stále častěji tento sport láká také ženy. A nutno dodat, že si nevedou vůbec špatně. Třeba zápasy Mistrovství světa sleduje více než 30 tisíc diváků a finále mezi USA a Japonskem bylo ve Spojených státech dokonce nejsledovanějším fotbalovým zápasem historie. Své místo má ženský fotbal také u nás. Jak to vypadá, když muže na hřišti vystřídají ženy, jsme se zeptali trenéra dívčího týmu Pražské fotbalové akademie.

"Když to řeknu obecně, tak je to kolikrát drsnější. Ty holky prostě umí hrát důrazněji, než muži. Více se do toho vžijí a je tam větší angažovanost při jakémkoliv momentu ve hře. Kluci to kolikrát vzdávají v polovině, uteče soupeř a ten kluk to prostě nechá tomu, co je za ním. Holky ten balón chtějí a chtějí nejen rodičům, ale i ostatním, kteří se dívají, dokázat, že na to mají," řekl Martin Tichý, trenér starších žákyň SK Prosek. 

Kdo by si myslel, že ženský fotbal má oproti mužskému lehčí pravidla, zmýlil by se. I tady rozhoduje rychlost, technika a schopnost týmové hry. Podle fotbalového trenéra Martina Tichého mají ženy pro fotbal dokonce velmi slušné dispozice.

"Mají větší výdrž, jsou pružnější a dá se s nimi více pracovat. U mužů je fotbal spíše silová záležitost. U žen je to spíše gymnastika, tanec a podobně, takže i ten fotbal je více zajímavý na podívanou, než u mužů," řekl Martin Tichý. 

Ženských fotbalových týmů je v Praze několik. Vedle velkých klubů, jako je Sparta, Slavia nebo Dukla, se mu v metropoli věnuje i pár těch menších. Třeba dívčí tým SK Prosek aktuálně nabírá nové hráčky. Tréninky probíhají vždy v úterý a čtvrtek v odpoledních hodinách.

"Jsou tady super holky, velice dobře se s nimi povídá. Líbí se mi to moc, je to tady super, trenér i holky," řekla Michaela Huňková, obránce starších žákyň SK Prosek.

"Jestli vás baví fotbal a nechcete hrát někde ve větším klubu, můžete přijít k nám na fotbalovou akademii v Praze. Je to na Střížkově a je to tady moc fajn. Hrají tady kluci i holky a je to od 10 let," řekla Alexandra Borková, obránce starších žákyň SK Prosek.

Kdo by se chtěl k holkám přidat, může napsat na email m.tichy83@outlook.com.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu