• Načítám...
>

Do kultury v Praze jde více než 300 milionů korun

  • 14. prosince 2018,
  • 1:10,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Výbor pro kulturu, cestovní ruch a výstavnictví schválil rozdělení finančních prostředků pro kulturu. Jednoleté a víceleté granty by měly do projektů přispět více než tři sta třicet milionů korun. Podle členů výboru je třeba v následujícím období kulturními akcemi regulovat a zkvalitnit turismus ve městě.

Reklama

335 milionů korun. Tolik rozdělil Výbor kultury, cestovního ruchu a výstavnictví na svém první povolebním zasedání. Peníze poputují na základě doporučení grantové komise do jednoletých grantů i na podporu víceletých grantů pro období od roku 2020 do roku 2023.

"Je to divadlo, tanec, balet, literatura, film a ostatní. V ostatním si třeba diváci vaší televize mohou představit Letní Letnou, což je nový cirkus. Co se týká žádostí, tak v letošním roce jich bylo podáno přes 700. Grantový systém je nenárokový, takže odborná komise rozhodne podle o těch, z jejich úhlu pohledu, nejkvalitnější projektech," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

Podle předsedy výboru je v budoucnu potřeba zkvalitnit turismus ve městě právě za pomoci kulturní nabídky. 

"Chceme cestovní ruch rozprostřít. K tomu by měla sloužit právě kultura. Budeme rádi, když zahraniční turisté nebudou jezdit jen za Karlovým mostem, Pražským hradem a orlojem, ale třeba za hudbou, Pražské jaro, ale i nonverbálním uměním jako je tanec, výtvarno, literatura," řekl Jan Wolf. 

Někteří členové výboru pak chtějí podporu menších subjektů tak, aby Praha nabídla co nejširší škálu možností, kam lze za uměním zajít. 

"Jakmile to nepodpoří hlavní město Praha, tak to dostanou jen velké příspěvkové organizace, velká divadla, velké firmy. A poté ta malá kultura, tzn. malé bary, jazz kluby, music bary, to vše zanikne," řekla Jaroslava Janderová, členka Výboru pro kulturu ZHMP. 

O udělení grantů projektů rozhoduje grantová komise, která se skládá z odborníků a do jejího rozhodování politici nezasahují. Někteří členové výboru právě s tímto příliš nesouhlasí. Jsou to totiž pak oni, kteří musí pro jednotlivé granty zvednout ruku. Předsednictví chce rozhodující slovo komise zachovat i v následujícím čtyřletém období.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu