• Načítám...
>

Kampaň Pokuta za půlku pokračuje

  • 15. ledna 2019,
  • 19:03,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Kampaň proti černým pasažérům nazvaná Pokuta za půlku bude pokračovat. Pražští radní se jí rozhodli prodloužit na dobu neurčitou. Podle údajů Dopravního podniku totiž počet neplatičů v MHD klesá, meziročně se snížil skoro o 15 %.

Reklama

Počet černých pasažérů neustále klesá. Zatímco v roce 2016 byl jejich počet skoro 300 tisíc, vloni to bylo už jen 232 tisíc. Za 2 roky tak počet černých pasažérů klesl skoro o 22 %. Velký podíl na tom má i kampaň Nejedeš načerno a akce Pokuta za půlku, která v rámci této kampaně fungovala. 

"Pokuta za půlku běžela od října 2017. V loňském roce se velice osvědčila, kdy necelých 5,4 tisíce černých pasažérů využilo tu možnost si zaplatit pouze polovinu z pokuty, tedy 400 Kč a ten roční předplatný kupón. Akce měla skončit k 31. 12. 2018. My jsme rozhodli, že to bude standardní možnost a není tam žádné časové omezení, kdy by tato akce měla skončit," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

"My je chceme hlavně motivovat pozitivní formou, ne jen tou represí. A donutit se zamyslet nad tím, jestli jim to opravdu stojí za to, když tady mají poměrně levnou alternativu jak jezdit bez starostí a bez stresu," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID. 

K nižšímu množství černých pasažérů dlouhodobě přispívá i výhodná cena ročního kupónu. Ta vychází na 10 korun za den. Vedení hlavního města ale chce počet černých pasažérů ještě snížit. Pomoci tomu má třeba aplikace PID Lítačka, kde si každý cestující může koupit jednoduše jízdenku. 

"Je to mobilní aplikace, která se jmenuje PID Lítačka. Do ní brzy přibude další funkce nákupu časových kupónů přímo v aplikaci. Takže také zvyšujeme možnost zaplacení toho jízdného jinými cestami," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

K jednoduššímu nákupu jízdenky napomůže i možnost zaplacení platební kartou. Terminálem by měly být do 3 měsíců vybaveny všechny tramvaje DP.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu