• Načítám...
>

Na magistrátu poprvé zasedl Výbor pro bydlení

  • 18. ledna 2019,
  • 15:27,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Na pražském magistrátu poprvé zasedl Výbor pro bydlení. Ten má celkem 11 členů a tvoří ho nejen zástupci koalice ale také odborníci či opoziční politici. Hlavním úkolem výboru bude řešit drahé a nedostupné bydlení v metropoli.

Reklama

17. ledna zasedli na pražském magistrátu členové Výboru pro bydlení. Šlo o první společné jednání od voleb. Řízení schůze se ujal předseda výboru Pavel Zelenka z iniciativy Praha Sobě. 

"Dostupnost bydlení se snižuje, grafy nejsou příznivé. My bychom na platformě Výboru pro bydlení chtěli projednávat nejen nakládání s vlastním bytovým fondem města ale i opatření, která povedou k tomu, že se ten trend nedostatku bytů a jejich cenové nedostupnosti nějakým způsobem zmírní," řekl Pavel Zelenka, předseda Výboru pro bydlení ZHMP.

Nedostatkem dostupných bytů v Praze se bude zabývat, kromě předsedy výboru, také jeho dalších 11 členů. Mezi nimi i architekt a děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze Ladislav Lábus. A mezi členy nechybí ani opozice. Celkem 4 židle obsadili politici z hnutí ANO a ODS. 

"Pro nás je důležitým tématem bydlení v Praze, rádi bychom aby Pražané měli možnost bydlet kvalitně a ne předraženě. Velmi bedlivě budeme sledovat to, jakým způsobem se ubírá právě činnost současné koalice," řekl Ondřej Martan, člen Výboru pro bydlení ZHMP. 

"Budeme dbát na to, aby se pokračovalo ve věcech, které jsme započali během těch 4 let. To znamená výstavba 1 100 bytů, na kterou se Pražané mohou těšit. Takže já budu dohlížet na to, aby v tom nebylo žádné prodlení. Aby se projekty, které se nastartovaly, skutečně dokončily," řekl Radek Lacko, člen Výboru pro bydlení ZHMP. 

Podle předsedy výboru Pavla Zelenky ale město samo o sobě situaci na trhu s nemovitostmi nezachrání. 

"Realisticky si od toho nemůžeme slibovat, že město bude takovým developerem, aby zvládlo vyrovnat ten deficit, který na trhu teď máme. Takže budeme muset hledat daleko širší shodu a facilitovat výstavbu z více zdrojů. Město samo, jako developer, to nezachrání," řekl Pavel Zelenka.

Na samotné řešení drahého a nedostupného bydlení v metropoli si ale Pražané musí ještě chvíli počkat. První schůze výboru se totiž nesla v duchu seznamovacím a informativním.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu