• Načítám...
>

Orientaci nevidomých v MHD usnadňují majáky

  • 22. ledna 2019,
  • 10:49,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Letos budou v pražském metru přibývat zvukové majáčky pro nevidomé. Ty nevidomým a slabozrakým usnadňují orientaci na stanicích a zastávkách MHD. Ročně se jimi vybaví na deset stanic metra.

Reklama

Pan Volejník ne nevidomí a přepravuje se metrem každodenně. V orientaci mu pomáhají tzv. zvukové majáčky. Ty mu např. hlásí na jaké je stanici a kterým směrem pojede vlaková souprava. 

"Hlasové povely, které jsou na těch majáčcích vedou opravdu až na to nástupiště a v podstatě až ke dveřím té soupravy. Když to spustíme, řekne nám to kde jsou schody, kde je nástupiště a kterým směrem bychom měli jet, zda doprava či doleva. Takže ty informace jsou v zásadě vyčerpávající," řekl Rudolf Volejník, viceprezident SONS ČR. 

Zvukové znamení a všechny potřebné informace spouští člověk sám pomocí dálkového ovládání, které je schopno majáček aktivovat až ze vzdálenosti 30 metrů.

"Ty povely si spustíme vysílačkou, které můžeme také říkat dálkový ovladač, něco jako ovladač od televize. Spouštíme jedině tehdy, když je potřebujeme. Takže to neběží v době, kdy tady žádná nevidomá osoba není a neotravuje to ostatní veřejnost," řekl Rudolf Volejník.

V současnosti je zvukovými majáčky vybaveno na 90% stanic metra. S jejich instalací se začalo už v 90. letech. Ročně se pokrývá zhruba 10 stanic. V těch na orientaci složitějších stanicích přibývají jednotlivé majáčky postupně a jinak tomu nebude ani letos.

"Na eskalátorech už jsou všude. Teď už se dodělávají jen místní lokality, tedy výstupy na terén a přístupy do podchodů," řekl František Brašna, vedoucí centra odstraňování bariér SONS ČR. 

Kromě metra jsou podobné majáčky instalovány také na tramvajových soupravách a autobusech. Ty pak nevidomým podávají informace o konkrétní lince a směru jízdy. V dnešní době jsou reproduktory vybaveny také některé instituce, např. městské úřady.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu