• Načítám...
>

Praha chce pro chudé děti zřídit fond solidarity

  • 22. ledna 2019,
  • 14:05,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Obědy a aktivity jako jsou kroužky nebo pobyty na školách v přírodě. Právě ty má pražským dětem ze sociálně slabších rodin pomoci hradit nový fond, který plánuje vytvořit vedení Prahy. Díky fondu by se mělo ředitelům škol usnadnit rozdělování příspěvků.

Reklama

Ne všichni si mohou dovolit po výuce pravidelně docházet na obědy a účastnit se např. odpoledních kroužků. Také v Praze žijí tisíce sociálně slabých rodin, jejichž děti si tento luxus nemohou dovolit. Ty nejchudší doposud získávaly prostředky na obědy třeba z Fondu evropské pomoci Ministerstva práce a sociálních věcí. Jejich přidělování je ale komplikované. Vše má zjednodušit nový fond, který plánuje zřídit vedení města. 

"Magistrát hodlá v rozpočtu najít peníze na tzv. fond solidarity. My tím podporujeme už něco, co na školách vzniklo, budeme spolufinancovat ty projekty, které oni mají," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

Podle statistického úřadu chudoba ohrožuje více než 10 tisíc pražských dětí v předškolním a školním věku. Kolik z nich např. nedochází na oběd se ale nedá vyčíslit. Kdo potřebuje podporu snadno zjistí na školách. 

"Určitě to nejlépe znají třídní učitelé, kteří vidí to, jestli ty děti nosí svačiny, jestli jsou schopné zaplatit si nějaké nadstandardní pomůcky," řekl Pavel Kopečný, ředitel ZŠ Květnového vítězství, Praha 4. 

Přitom právě společenské obědy a kroužky patří mezi chvíle, kdy se děti poznávají a utužují svůj kolektiv. Podle ředitelů je přístup k těmto aktivitám pro děti ze sociálně slabých rodin velmi důležitý. 

"Máme tady příklady z praxe, kdy ty děti, když začaly chodit na obědy, které jsou podporované tou nadací, zlepšil se jejich vztah v rámci kolektivu ale i jejich prospěch a celkový zájem o tu školu," řekl Pavel Kopečný. 

V současné době už podobné fondy fungují nezávisle na vedení města. Zajišťují je MČ a spolky rodičů. Město by novým fondem chtělo posílit pozici ředitelů, aby mohli sami rozhodovat o tom, na co a komu jsou peníze potřeba.

"Ta rozpočtová položka je v současné době v řádech desítek milionů korun. Uvidíme, zda bude potřeba navýšit nebo naopak snížit," řekl Vít Šimral. 

Speciální fond, který by pomohl dětem kromě obědů hradit i kroužky, má začít fungovat od příštího školního roku a týkat by se měl základních i středních škol.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu