• Načítám...
>

J. Gauck získal cenu Karla IV.

  • 22. ledna 2019,
  • 20:13,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Bývalý německý prezident Joachim Gauck získal mezinárodní cenu Karla IV, kterou společně udělují Univerzita Karlova a hlavní město Praha. Osmasedmdesátiletý Gauck se zasloužil hlavně o silnější Česko-Německé vztahy.

Reklama

Joachym Gauck byl prvním německým prezidentem, který přijel do Lidic a uctil památku obětí druhé světové války. Během svého funkčního období v letech 2012 až 2017 navštívil několikrát českou republiku a výrazně tak posílil vzájemné vztahy. 

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, uvedl: Mě zaujal svými životními postoji a svým osudem, také tím, jak velmi otevřeně hovořil před několika lety zde v Karolinu při veřejném vystoupení jako spolkový prezident o česko-německých vztazích, které jsou samozřejmě poznamenány tragédiemi, skutky, na které by někdy bylo lépe zapomenout, ale také tím, že oba národy žijí v přátelství po staletí." 

Právě za rozvoj vztahů mezi Čechy a Němci získal Joachym Gauck cenu Karla IV. a stal se tak sedmým laureátem tohoto ocenění, které uděluje Univerzita Karlova spolu s magistrátem hlavního města Prahy. Ve vlasteneckém sále pražského Karolina mu rektor Tomáš Zima a primátor Zdeněk Hřib předali bronzovou plaketu, diplom a částku dvě stě tisíc korun.

Zdeněk Hřib uvedl: Cena Karla IV. je cenou, která se předává významným osobnostem za jejich práci například v oblasti lidských práv. Osobnostem, které přesahují svým významem, v oblasti kulturní nebo politické, národní rozměr."

Do roku 2002 převzalo tuto cenu pět osobností a v roce 2016 bylo udílení cen obnoveno v rámci 700. výročí narození Karla IV.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu