• Načítám...
>

Nelegální obchod se zvířaty popisuje výstava

  • 6. února 2019,
  • 18:00,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí pořádá v Muzeu Policie výstavu, která popisuje nelegální obchod s ohroženými druhy zvířat. Na výstavě tak můžete vidět třeba sako z krajty, kůži zebry nebo vzácné korály.

Reklama

Příroda na prodej. To je název výstavy, kterou můžete vidět v Muzeu Policie ČR v ulici Ke Karlovu. 

"Jsou zde exponáty, které byly zabaveny nebo pocházejí z nelegálního obchodování s úmluvou CITES chráněnými druhy živočichů a rostlin. Tyto exponáty byly zabaveny, protože byl jejich pohyb v ČR nelegální," řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Na výstavě tak uvidíte působivé exempláře zvířat nebo kuriózní předměty pocházející z exotických druhů zvířat, třeba sako z krajty nebo boty z krokodýla. 

"Velice úctyhodný je zde velký medvěd baribal, kterého lovec ulovil v Kanadě, dokonce si ho tam nechal vypreparovat, a pak ho poslal nákladní zásilkou do Čech. Věřil, že nebude odhalen, odhalen ale byl. V takovém případě samozřejmě dochází, v souladu se zákonem, k zabavení toho pašovaného exempláře a k sankci, pokud je to přestupek. Pokud to přesahuje rozměr přestupku, jde o trestnou činnost," řekl Erik Geuss. 

Výstava ale nabízí i stopy kauzy týkající se nelegálního obchodu s tygry. 

"Je tady jedna vitrína, která je právě stylizovaná jako ta rozkrytá kauza nelegálního obchodu s tygry. Je tam i ilustrace toho, jak se ty kosti vařily, tygří kůže, je tam na talířku i ten masox, který byl finálním produktem, tygří víno. Celá ta vitrína by měla trochu demonstrovat ten problém, který se nám tady podařilo rozkrýt," řekla Pavla Říhová, vedoucí odboru CITES ČIŽP. 

Výstava Příroda na prodej potrvá v Muzeu Policie ČR až do posledního březnového dne.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu