• Načítám...
>

Praha testuje nový hybridní autobus

  • 7. února 2019,
  • 16:04,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V ulicích Prahy teď jezdí nový model hybridního kloubového autobusu. Vedení hlavního města totiž testuje jeho vlastnosti. Pokud by se vůz osvědčil, Dopravní podnik by tento typ autobusu v budoucnu nasadil nastálo.

Reklama

Vozový park pražského DP se rozrostl o nízkopodlažní hybridní autobus. Město ho teď několik měsíců bude testovat v reálném linkovém provozu. 

"Bude 2 měsíce zkušební provoz v zimě, 2 měsíce v létě. Na základě toho vyhodnotíme ten zkušební provoz, vyhodnotíme snížení provozních nákladů. Výrobce tvrdí, že to je až 35%. Uvidíme, jaké to bude přesně v prostředí Prahy," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Hybridní autobusy už Praha testovala v letech 2011 a 2012. Tehdejší technologie ale vedení města nepřesvědčily. Nový model vozu ale slibuje hned několik výhodných vlastností.

"Ten hybridní autobus má 2 technologie. Má technologii naftovou a technologii elektrickou. Tento hybridní autobus si tu elektrickou energii vyrábí sám, tzn. v okamžiku, kdy to vozidlo brzdí, se energie nemaří v kotoučových brzdách ale ukládá se do akumulátorů. V okamžiku, kdy se vozidlo rozjíždí, naopak naftovému motoru pomáhají akumulátory," řekl Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DP hl. m. Prahy. 

"Takže hybridní autobus primárně šetří energii. Spaluje méně nafty, vylučuje méně emisí a je méně hlučný. To je základní princip toho hybridního autobusu," řekl Radko Manda, obchodní ředitel Volvo Bus.

Pokud město nakonec dojde k názoru, že by provoz hybridních autobusů byl výhodný, jeho pořizovací cena by podle generálního ředitele DP byla závislá na konfiguraci vozu určeného speciálně pro pražský terén. 

"Protože to rozpětí může být poměrně velké. Každé město má jiný výškový profil a v každém městě se ten autobus bude chovat jinak a i výsledky testování budou jiné," řekl Petr Witowski, generální ředitel DP hl. m. Prahy.

V rámci testování bude tento autobus projíždět ulicemi hlavního města až do konce května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu