• Načítám...
>

Železniční most na Výtoni bude tříkolejný

  • 8. února 2019,
  • 18:18,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vedení hlavního města představilo návrh mostu, který by mohl nahradit železniční most na Výtoni. Praha s jeho realizací počítá v případě, že by stávající konstrukci nebylo možné opravit. Most by měl mít tři koleje, které budou navazovat na připravovanou železniční zastávku na Výtoni.

Reklama

Podle náměstka primátora Adama Scheinherra je nezbytné z kapacitních důvodů rozšířit most na Výtoni o jednu další kolej. Vedení města má k dispozici 2 varianty jak toho dosáhnout.

"Pokud ten most bude rekonstruovatelný, tak by se vedle stavěl jednokolejný subtilní most. Pokud to ale nebude možné, budeme muset přistoupit k tomu, že se ten most vymění za tříkolejný," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Zatím není jasné, jestli SŽDC most zrekonstruuje nebo bude nutná výměna celé stavby. Rozhodnutí bude záviset na posudku, na kterém spolupracuje se švýcarským profesorem Eugenem Brühwilerem, který je odborníkem na nýtované konstrukce. Výsledek odborných analýz by měl být znám v dubnu tohoto roku. 

"Odhad zahájení, tam bychom byli nejraději, kdybychom se drželi našeho původního harmonogramu, tedy někdy v letech 2022 až 2025," řekl Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele SŽDC. 

Na tyto změny se musí připravit i ROPID. Koordinace náhradní dopravy bude totiž záležet i na tom, zda se v danou dobu nebude oprava krýt např. s výstavbou Dvoreckého, případně s rekonstrukcí Palackého mostu. 

"Koordinace nám odvodí to, zda budeme schopni ty linky posílit adekvátně tak, abychom to zvládli," řekl Martin Šubrt, náměstek ředitele pro městskou dopravu ROPID. 

Aby nedocházelo k větším dopravním komplikacím, je potřeba aby oprava či výměna výtoňského mostu probíhala nepřerušovaně v rámci jedné stavební sezóny, tedy během 6 měsíců od března do října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu