• Načítám...
>

Cyklosčítače bude provozovat hlavní město

  • 18. února 2019,
  • 20:46,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Cyklosčítače bude provozovat Praha prostřednictvím operátora ICT. Rozhodli o tom radní na svém zasedání. Zjednoduší se tak přístup k vyhodnocování informací. Data, která má město ze zařízení k dispozici, používá například při rozvoji sítě pražských cyklostezek.

Reklama

Sčítače cyklistů bude nově provozovat Operátor ICT. Doposud jejich provoz zajišťovala externí dodavatelská firma. Město chce ale mít tato zařízení pod kontrolou. Podle něj tím, že bude zařízení provozovat samo, ušetří a provoz se zjednoduší. 

"Je to kvůli úspoře, protože když se to udělá po Operátorem ICT, vyjde to levněji a máme to procesně a administrativně jednodušší," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Z dat, která má město k dispozici, pravidelně čerpá informace o cyklistické dopravě ve městě.

"Sčítá se to dlouhodobě, stejně tak, jako se sčítá i automobilový provoz nebo třeba cestující v MHD. Není na tom nic zvláštního. Samozřejmě to souvisí s budováním cyklostezek, kde to zjišťujeme jak pro rekreační účely, tak pro účely dojíždění do zaměstnání nebo škol a na základě toho se buduje infrastruktura, na základě toho jsou např. aktualizovány cyklostezky," řekl Adam Scheinherr.

Opoziční zastupitelé navrhli radě, aby se změnou provozovatele zvážila také rozšíření sítě cyklosčítačů na frekventované silnice, po kterých lidé často jezdí do práce. 

"Nám v tom tisku chyběly ty hlavní komunikace, třeba Sokolovská, Českomoravská, Pod Pekárnami, Bělohorská a podobně. Chceme, aby sčítače byly i na těchto komunikacích, aby bylo možné určit, kdo využívá kolo volnočasově a v jaké frekvenci, což si myslíme, že je relativně hodně velké množství cyklistů, a kdo ho používá pracovně a jak frekventovaně jsou tyto trasy využívány," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

S rozšířením o další místa, kde by byla zařízená umístěna, zatím město nepočítá. Přístroje jsou v současnosti rozmístěny na 25 frekventovaných místech. Ta městu doporučila Komise pro cyklistickou dopravu a Odbor rozvoje a financování dopravy Magistrátu hlavního města Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu