• Načítám...
>

Malá žirafa severní núbijská dostala jméno Nela

  • 18. února 2019,
  • 22:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na konci ledna se v pražské Zoo narodilo třiaosmdesáté mládě žirafy severní. Malá samička už skotačí spolu se zbytkem stáda v expozici. Zdejší ošetřovatelé jí pracovně přezdívají Modelka. Jaké jméno nakonec žirafí slečna dostala, se na její křtiny vydala zjistit i naše kamera.

Reklama

Nela. Tak se jmenuje žirafí slečna, která se 25. ledna narodila v pražské Zoologické zahradě. Kmotrou malé žirafy se stala herečka Iva Pazderková.

"Je důležité mít hezký vztah ke všem zvířátkům, protože je důležité si připomenout, že v tom nejsme sami a že příroda dokáže stvořit tak nádherné bytosti, jako jsou tyto žirafy. Tyto žirafy jsou na pokraji vyhynutí, je jich posledních pár tisíc kusů na světě. Je hrozně hezké se na ně podívat, mít k tomu ten respekt a uvědomit si, že můžeme ovlivnit to, zda tady s námi ještě budou nebo ne," řekla Iva Pazderková.

Jméno Nela nemá malá žirafa náhodou, pojmenování žiraf v pražské Zoo totiž probíhá podle přesných pravidel.

"Vždy v týden, kdy se ta žirafa narodí, tak se chovatelé podívají do kalendáře a vezmou v potaz tento týden, týden před a po, takže z těchto tří týdnů mohou vybírat," řekla Irena Schneiderová, kurátorka kopytníků, Zoo hl. m. Prahy.

Při křtu africký pavilon doslova praskal ve švech a malá žirafa si všechny návštěvníky získala.

anketa

Jediným dospělým samcem žirafího pavilonu je Johan.

"Našemu samci Johanovi je 19 let a je oddělený proto, že u žiraf existuje něco jako plánované rodičovství, takže ho připouštíme jen v určité době, což je pro ty žirafy také normální stav i v přírodě," řekla Irena Schneiderová.

Kromě Nely je africkém domě další žirafí mládě. To se narodilo 13. února. A v současné době se rozkoukává v porodním boxu v zázemí zoo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu