• Načítám...
>

Restaurátoři opravují strop Obecního domu

  • 22. února 2019,
  • 21:14,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Obecní dům v Praze musel uzavřít Smetanovu síň a zrušit v ní všechny plánované aktivity, včetně koncertů Symfonického orchestru FOK. Důvodem je samovolné uvolňování štuku ze stropu síně. Jak to na místě vypadá a jak dlouho bude Smetanova síň uzavřena na místě zjišťoval reportér Lukáš Kubát.

Reklama

O minulém víkendu se ze stropu Smetanový síně Obecního domu uvolnil kus štuku.

"Protože ten strop je zhruba 18 metrů vysoko nad podlahou Smetanovy síně a nelze se k němu nijak dostat, tak jsme se poměrně rychle poradili, co s tím a dospěli k jedinému možnému řešení, odstavit Smetanovu síň z bezpečnostních důvodů a to lešení je třeba proto, aby to místo bylo ohledáno z blízka," řekl Vlastimil Ježek, předseda představenstva Obecního domu.

Robustní lešení se podařilo postavit během několika dnů a došlo i k prvotnímu ohledání místa s jasným výsledkem.

"Plech, který lemuje kopuli, tak dosedá přímo na štukový prvek, který se vibracemi a chvěním drtí a proto se to uvolnilo," řekl Viktor Frič, restaurátor.

Restaurátoři teď budou zhruba tři týdny ve Smetanově síni intenzivně pracovat.

"V podstatě se musí odstranit ten poškozený štuk kolem dokola celého toho kruhu a v dílně se musí vytvořit nové části těch prvků, který se potom ukotví do těch míst, kde to chybělo a ten plech se musí přišroubovat zpět do hlavní konstrukce, aby se nedotýkal těch štukových prvků," řekl Viktor Frič.

"Dnes jsme se dohodli, že pokud se nic neočekávaného nestane, tak by práce měly skončit 17. března," řekl Vlastimil Ježek, předseda představenstva Obecního domu.

Většinu akcí pořádaných ve Smetanově síni Obecního domu se podařilo přesunout na jiné termíny. Ze zrušených akcí pořadatelé vrátí vstupné. Pro vrácení peněz je potřeba kontaktovat mailem pokladnu Obecního domu. Náklady na restaurátorské práce Smetanovy síně by měly být zhruba 700 tisíc korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu