• Načítám...
>

Pražané si mohou nechat vyšetřit ledviny zdarma

  • 12. března 2019,
  • 19:50,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Onemocnění ledvin se většinou nijak výrazně neprojevuje. Své o tom ví i Karel Vaněk, kterému selhaly ledviny během jednoho měsíce. Naštěstí se našel v krátké době dárce a díky tomu může dnes žít normální život.

Reklama

Chronické onemocnění ledvin pacienta obvykle nebolí. Mezi projevy onemocnění patří např. krev v moči, otoky nohou, únava nebo vyšší krevní tlak. Většina lidí zjistí, že jim nesprávně fungují ledviny, až když je stav velmi vážný. Podobně na tom byl i muzikant Karel Vaněk před jedním rokem. 

"Přišlo to skoro ze dne na den. Přišlo to přesně před rokem na Silvestra. Byl jsem na večeři před akcí a najednou jsem začal zvracet po té večeři, za 3 dny to bylo znovu, pak zase znovu a trápil jsem se tím skoro celý leden. Říkal jsem si, že už je to opravdu divné, tak jsem začal chodit k doktorům a potom jsem se asi během 4 dnů dozvěděl, že bez transplantace už to dál nepůjde," řekl Karel Vaněk, muzikant.

Měl však štěstí. Jeho kamarád Karel Zima neváhal a nabídl mu svoji ledvinu. Transplantace naštěstí proběhla bez komplikací a po 6 měsících mohou oba žít bez omezení. 

"Moje omezení je úplně minimální, prakticky žádné. Režim, který mi doporučili lékaři, je opravdu nevelká. Musím dodržovat pitný režim, neměl bych to přehánět s některými léky, analgetiky," řekl Karel Zima, herec. 

V rámci Světového dne ledvin, který připadá na 14. března, se mohou zájemci nechat preventivně vyšetřit zdarma a bez objednání ve zdravotnických střediscích B. Braun. 

"U pacienta je změřen krevní tlak, body mass index, je s ním probrána rodinná anamnéza, jeho onemocnění a obtíže, pokud nějaké má. Může mu být změřena hladina cukru z kapky krve, jestli nemá hyperglykemii, dále mu je orientační metodou vyšetřena moč," řekl Vladimír Vojanec, primář Dialyzačního střediska B. Braun Bulovka. 

Pokud nemáte čas navštívit lékaře, riziko onemocnění ledvin si můžete spočívat na webových stránkách www.ledvinovakalkukacka.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu