• Načítám...
>

Praha rozdělila 500 milionů na investice pro MČ

  • 22. března 2019,
  • 11:39,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražské městské části si rozdělí půl miliardy korun z investiční rezervy. Celkem takto hlavní město podpoří 66 projektů. Většina peněz půjde na školství. Radnice peníze použijí ale také na úpravy veřejných prostranství či rozvoj veřejné vybavenosti.

Reklama

Vedení hlavního města rozhodlo o tom, jak se letos rozdělí investiční rezerva pro městské části. Ta letos činila, stejně jako v minulém roce, 500 milionů korun. Jde o peníze, které se každoročně vyčleňují z příjmů hlavního města vždy při schvalování rozpočtu.

"Podpořili jsme dohromady 66 projektů. 80% z té celé částky jde do školství, do základních škol a školek, na udržení a navýšení kapacit. Velké částky jdou do obcí jako jsou Řeporyje, Štěrboholy, Velká Chuchle, které řeší své školy. Ale např. 20 milionů korun jde na Prahu 4 na revitalizaci koupaliště," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

A nejen to. Příspěvek ve výši 15 milionů korun získala např. i MČ Praha 16. A to konkrétně na stavbu krytého bazénu v Radotíně, který tak doplní stávající areál, ve kterém sídlí místní školy a koupací biotop.

"Bazén je z hlediska investiční částky ve výši 100 milionů korun. Dlouhodobě je to jeden z největších požadavků od občanů z Radotína," řekl Karel Hanzlík, starosta MČ Praha 16.

A peníze z investiční rezervy poputují také na MČ Praha 2. 

"Dostaneme 10 milionů na revitalizaci stráně v Riegrových sadech. Ta celková revitalizace bude kolem 28 milionů korun," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

A celkem 4 miliony korun získala také MČ Praha - Běchovice, která za tyto peníze vybuduje multifunkční hřiště.

"Pro nás jsou 4 miliony korun vítanou částkou, nicméně bych řekl, že to zůstalo za očekáváním, protože MČ Praha - Běchovice měla mnohem vyšší požadavky. I ve vztahu k Pražskému okruhu a k tomu, jak bude MČ zatížena a zároveň se část naší MČ obětuje pro ostatní," řekl Ondřej Martan, starosta MČ Praha - Běchovice.

"My jsme poměrně výrazně zvýhodnili ty menší MČ, jak už plyne z toho rozdělení těch 220 milionů korun do těch opravdu malých nečíslovaných MČ. Chtěli jsme zohlednit, že tyto MČ mají menší příjmy. Další kritéria byla připravenost projektu, soulad s prioritami magistrátu. Připomínám, že jedno z těch priorit bylo právě školství, druhá priorita byla údržba veřejného prostoru. Hodnotili jsme samozřejmě i to, kolik ta MČ dostala třeba v minulosti na dotacích a kolik z toho byla schopná čerpat," řekl Pavel Vyhnánek.

Dohromady letos MČ zažádaly o investiční dotace na jednotlivé projekty ve výši přes 2 miliardy korun. Magistrát tak měl, stejně jako každý rok, z čeho vybírat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu