• Načítám...
>

V Národním muzeu vystavují Husovské unikáty

Husovské unikáty ze sbírek Národního muzea se jmenuje výstava, kterou si připravilo muzeum při příležitosti 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Expozice je nevelká svým rozsahem, ale návštěvník na ní může vidět několik velmi zajímavých exponátů. Mezi nimi určitě vyniká Jenský kodex, který byl vystaven pouze několikrát.

Reklama

Výstava Husovské unikáty ze sbírek Národního muzea je svojí velikostí mezi ostatními expozicemi spíš takovou Popelkou. “Naše výstava Husovských unikátů ze sbírek Národního muzea zpřístupňuje veřejnosti asi třicet exponátů,” představuje výstavu vedoucí oddělení starších českých dějin Národního muzea Martin Musílek. Největším unikátem výstavy je určitě Jenský kodex, který je někdy označován za husitskou bibli. Má 122 iluminací, mezi nejznámější patří upálení Mistra Jana Husa nebo jednooký Jan Žižka v čele vojsk. “Jmenovat z těch dalších exponátů lze také zcela unikátní vitráž, která pochází z přelomu 17. a 18. století a na níž je vyobrazena scéna upálení Mistra Jana Husa,” popisuje další raritu Musílek.

Ale výstava nabízí i exponáty spojené přímo s osobou Jana Husa. Například okno žaláře, do kterého byl v Kostnici před upálením uvržen. “Jmenovat můžeme dlaždici nebo kámen z Husova vězení,” prozrazuje další exponát vedoucí. Výstava je rozdělena do šesti tematických okruhů. Mezi základní patří seznámení s životopisnými daty a spojení Jana Husa s univerzitou. “Na příkladu každodenního života na šlechtickém sídle Kozí Hrádek jsme se také pokusili ukázat každodennost středověkého člověka a jedním z témat, které se snažíme ukázat je období po Husově upálení,” říká Martin Musílek. V rámci výstavy si muzeum připravilo bohatý doprovodný program. “V podobě tematických komentovaných prohlídek, kdy se naši kurátoři a odborníci zaměří na nějaký předmět nebo skupinu předmětů a povědí o jejich historii a významu,” seznamuje s programem tisková mluvčí Národního muzea Tereza Petáková. Prohlídky jsou plánovány na každé pondělí a začínají vždy v 17 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu