• Načítám...
>

V Česku opadl strach z AIDS a lidé se přestávají chránit

Před 30 lety byl diagnostikován první český HIV pacient. Dnes je republice pozitivních zhruba 2 500 pacientů. Opadl zde však strach a lidé se přestávají chránit. To má za následek, že nakažených virem HIV stoupá.

Reklama

V Nemocnici Na Bulovce lékaři před 30 lety diagnostikovali prvního HIV pacienta v tehdejší ČSSR. “První pacient byl hemofilik a to znamená, že se nakazil při transfúzi,” uvedl vedoucí AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce Ladislav Machala.

Za 30 let přibilo HIV pozitivních pacientů. V současné době je diagnostikovaných necelých 2 500 případů. “Také se změnilo spektrum. V současné době je takovým typickým pacientem mladý gay,” objasnil Ladislav Machala.

Odborníci se domnívají, že se v České republice vytratila osvěta a preventivní programy. Zároveň je to dáno nedostatkem osobní zkušenosti mladých lidí. Ti kolem sebe už nevidí negativní případy nemocných. “Je falešná představa, že léčba dnes zvládne všechno. Často se mi stává, že když přijde nový HIV pozitivní pacient, tak mě v ordinaci ujišťuje, že jsou na to výborné léky. A pokud prý ještě nemáme léky takové, že to definitivně vyléčí, tak na ně určitě brzy přijdeme. Já s ním takový optimismus nesdílím,” řekl vedoucí AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce.

V současné době se dá tato nemoc léčit. Vyléčit ji ale stále není možné. “Léčba je stále poměrně náročná. Jednak je poměrně drahá - stojí kolem 30 000 až 50 000 měsíčně a jednak je spojena s řadou nežádoucích účinků,” dodal vedoucí AIDS centra v Nemocnici Na Bulovce Ladislav Machala.

“Ze současných zhruba 2 500 pacientů z celé republiky cca 70% dochází do našeho AIDS centra,” dodal tiskový mluvčí Nemocnice na Bulovce.

V České republice je stále málo zastoupena oproti západní nebo východní Evropě skupina injekčních toxikomanů. To ale nemění nic na tom, že jen za letošní čtvrt rok se v Nemocnici Na Bulovce objevilo 60 případů nakažených virem HIV.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu