• Načítám...
>

Praha 4 představila koncept Smart Cities

Městská část Praha 4 představila koncept Smart Cities. Jedná se o Evropskou unií masivně podporovaný program rozvoje měst a jeho městských částí. Čtvrtá městská část vytvoří pracovní skupina, která bude mít celý projekt na starosti.

Reklama

Program Smart Cities si klade za cíl vytvořit udržitelné podmínky pro život ve městech tak, aby se při jeho realizaci uplatnily nejnovější technické a technologické poznatky vědy a výzkumu. Celý projekt se opírá o tři základní pilíře. “Chytrá distribuce dopravy, chytré budovy a chytrá distribuce sítí,” řekl zastupitel MČ Praha 4 Ivo Vaněk.

V případě dopravy se jedná především o nízko-emisní dopravu ve městě. “Pilotním projektem je odstranění natvrdo umístěné padesítikilometrové rychlosti na pražské magistrále,” uvedl Ivo Vaněk.

Praha 4 chce vytvořit podmínky pro monitoring hluku. Snížení rychlosti by tedy platilo od té doby, kdy hluk překročí limit. Mimo dopravní špičku by se pak mohlo jezdit 60 nebo 70 kilometrovou rychlostí. Odborníci tento projekt představili politické reprezentaci. Ta pokud projekt schválí, tak bude následovat příprava konceptu chytré městské části. “Naším záměrem je vytvořit odbornou skupinu, která bude složená především z řad vědců, odborné veřejnosti a také z komunálních politiků,” uvedl místostarosta MČ Praha 4 Lukáš Zicha.

“Vytvořený koncept musí projít zastupitelstvem a poté bude možné žádat Evropské fondy na realizaci jednotlivých praktických projektů,” dodal Ivo Vaněk.

Pokud politici tento program schválí a vše půjde podle plánu, tak by se první projekty mohly realizovat koncem příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu