• Načítám...
>

Velvary staví komunitní centrum

Velvary budou mít nové komunitní centrum, které vzniká s pomocí metod veřejného plánování. Architektonicky zajímavou dřevostavbu najdeme v místech, kde byla klasická prvorepubliková plovárna a později betonové koupaliště.

Stáhnout video
Reklama

Dřevostavba v přírodě bez betonových ploch. Takové bylo přání a zadání velvarských občanů pro stavbu jejich komunitního centra. 

"My jsme tady v areálu Malovarského rybníka ve Velvarech, tzv. Velvarského Malvaňáku, který kdysi býval kapřím rybníkem. Později se stal rukou okrašlovacího spolku prvorepublikovou nádhernou plovárnou, kam se sjížděli lidé až z Prahy. A později v 70. letech byl předělán na koupaliště, takže se tady hodně betonovalo. A teď zažívá takový návrat do zelených dob. Odstranili jsme betony, udělali vlastníma rukama různé lavičky. A dospěli jsme až k tomu, že tady děláme tuto krásnou stavbu," řekl Radim Wolák, starosta Velvar.

Stavba je v zemi ukotvena pomocí vrutů.

"Doba betonová jde trochu stranou a je tady doba dřevěná," řekl Radim Wolák.

Podoba komunitního centra se rodila těžko pomocí metod veřejného plánování, které klade vysoké nároky na investora a hlavně architekta.

"Celé to vzniklo tak, že před 5 lety, kdy ten areál byl docela dost zanedbaný, jsme se rozhodli, že bychom to chtěli změnit. A dostali jsme na to, abychom se domluvili jak to změnit, podporu od Nadace Via, která má úžasné projekty. A tento projekt nás jako město hodně stmelil, protože nám dal cestu jak se společně domluvit. Sehnali jsme úžasného architekta, který vše dokázal průběžně poslouchat a naše přání splnil a přetavil je do projektu," řekl Radim Wolák.

"Jsem určitě pro veřejné plánování. Ale myslím si, že jeho hlavní přínos je v tom, že ti lidé dají spíše nápady, dají nějaké vědomosti o tom území, které ten architekt nemá," řekl Jan Červený, architekt.

"A co tady všechno bude?"

"Budou tady hlavně lidé. Toto je místo, kde se odedávna schází celé město Velvary. Chodí sem mnoho spolků, chodí sem lidé mladí, staří, scházejí se tady všichni," řekl Radim Wolák.

První velkou akcí v novém komunitním centru bude hudební festival Natvrdel 14. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu