• Načítám...
>

Chrášťany nechtějí být noclehárnou

Základní škola v Chrášťanech přivítá děti v nové třídě. Podobná překvapení připravuje svým žákům každoročně a navíc velmi úzce spolupracuje s obcí a snaží se u dětí probudit zdravý vztah k domovu.

Reklama

Řada malých obcí ve Středočeském kraji se pomalu mění v noclehárny nebo rekreační střediska. Lidé sem buď jezdí pouze na víkendy, nebo denně odjíždějí za prací a berou s sebou i děti, které umisťují do městských škol. V Chrášťanech se škola spolu s obcí snaží tento trend zvrátit a motivovat děti i rodiče, kteří zde mají zázemí, k navštěvování zdejší školy.

"Pracujeme takových 5 let. Každý rok se tady něco děje, ať už je to rekonstrukce jídelny, výdejny, rekonstrukce tříd, hřiště nebo altánu, tělocvičny. Takže postupně se snažíme, aby to tady opravdu bylo krásné," řekla Daniela Rotková, ředitelka ZŠ Chrášťany.

A letos čeká na děti po prázdninách zbrusu nová třída.

"Musím pochválit mé 2 paní učitelky, které tady jsou celé prázdniny a tvoří tady, aby se tu dětem líbilo," řekla Daniela Rotková.

Obec chce ve spolupráci se školou v dětech probudit vztah k obci, ve které žijí. Proto je seznamuje se symboly a historií.

"Navštěvují obecní úřad i děti z mateřské školy, které se chystají do 1. třídy. Seznamují se s informacemi o obci, s kulturními památkami, s významnými stavbami. Prostě se životem v obci. A jednou tou součástí je také seznámení s tím obecním znakem a obecním praporem," řekla Jana Tlapáková, starostka Chrášťan.

A samozřejmě i s dávným příběhem, který tvorbu znaku inspiroval a má vztah ke zdejší památce - kapli sv. Barbory.

"Podle pověsti, která je zapsána i v kronice, Chrášťany byly obklopeny hustými a hlubokými lesy, přes které vedla cesta, po které se jednoho dne bohatý kupec vypravil za obchodem. Byl však přepaden loupežníky, zbit a oloupen. Aby si uchránil holý život, tak zalezl do hromady roští, chrástu, a modlil se ke svaté panně Barboře, aby jej ochránila a při životě zachovala. Jeho nářek uslyšel kněz, který se tou dobou ubíral cestou za svátostmi umírajících, zachránil jej a dopravil do bezpečí," řekla Jana Tlapáková.

Kupec pak na místě nechal postavit kapli. Kolem ní si začali stavět domky uhlíři a dřevorubci. Dali si jméno Chrášťané a nakonec z toho byly Chrášťany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu