• Načítám...
>

Zřícenina hradu Okoř je opět otevřena

Zřícenina hradu Okoř, která je opředená pověstmi a magickým kouzlem, láká každý rok mnoho turistů nejen z Prahy, ale i ze všech koutů Středočeského kraje. I zde se brány zvídavým turistům otevřely teprve nedávno. A my jsme samozřejmě u toho nemohli chybět.

Reklama

Zříceninu hradu Okoř naleznete jen 15 kilometrů severozápadně od Prahy ve stejnojmenné obci.  Hrad byl vystavěn v údolí mezi poli na malé skalce obtékané Zákolanským potokem v nadmořské výšce 275 m. n. m. První písemná zmínka pochází z roku 1359,  kdy ho získal bohatý měšťan starého města Pražského František Rokycanský. Svou polohou pod úrovní okolních vrchů je na českém území výjimkou. Přestože zde v současné době probíhá údržba a oprava, návštěvníkům je vstup povolen. 

"Opravuje se přístup do hradní věže. Je to spíš údržba a zajištění větší bezpečnosti návštěvníků, kteří se pohybují po této zřícenině," prozradil starosta obce Okoř, Petr Procházka. 

Hrad je od roku 1965 chráněnou kulturní památkou. Pro zájemce je otevřený každý den kromě pondělí od 10:00 do 16:30. S tím, že prohlídky probíhají samostatně s papírovým průvodcem. 

"Zavedení samostatných prohlídek v současné době vychází z preferencí turistů. Díky této možnosti nejsou limitování časem a zároveň opravy mohou probíhat během běžného provozu," uvedl starosta obce Okoř, Petr Procházka.  

Od dubna do září se na tomto magickém místě odehrává velké množství zajímavých kulturních akcí, letos tomu ale bude jinak. V důsledku vládních nařízení byla většina zrušena. S velkou pravděpodobností se turisté mohou těšit na Svatováclavské slavnosti, které jsou naplánovány na 28. září.  

  "Jedná se o celodenní program. Ten probíhá výhradně v prostorách hradu. Bude tady například šermířské vystoupení, hudební a taneční vystoupení i nějaké scénky," představil program starosta obce Okoř, Petr Procházka. 

V případě, že by jste si rádi zpestřili návštěvu zříceniny hradu Okoř i procházkou po okolí, můžete využít několik zajímavých stezek jak už na kole tak i pěšky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu