• Načítám...
>

Primátor a hejtmanka přivezli poslancům uhlí

  • 6. prosince 2020,
  • 9:07,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražský primátor, středočeská hejtmanka, a také dva starostové středočeských obcí dorazili v sobotu odpoledne na Malostranské náměstí v přestrojení za čerty. Dovezli totiž poslancům uhlí a brambory. Kvůli rozpočtovému peklu, které samosprávám způsobili, si prý poslanci nic jiného nezaslouží.

Reklama

Na Malostranské náměstí přišli čerti, Byl mezi nimi pražský primátor, středočeská hejtmanka i starostové obcí. Donesli poslancům uhlí a brambory. Za daňový balíček, který poslanci schválili, si prý nic jiného nezaslouží. Daňový balíček, podle přítomných na Malostranském náměstí, způsobí krajům a obcím zásadní výpadek příjmů.

"Poslanci při nočním projednávání daňového balíčku úplně zapomněli na samosprávy a jejich rozpočty. Ty jsou tím pádem torpédované. Dalo by se říci, že nám do nich hodili pořádné vidle. V Praze to znamená pětadvaceti procentní úbytek příjmů. Budeme muset začít brzdit některé investice, které jsme měli naplánované, jako je například trasa D pražského metra nebo revitalizace Václavského náměstí," upozornil Zdeněk Hřib, primátor hl. města Prahy.

"U Středočeského kraje je to dopad dvou miliard korun, o které přijdeme z celkových zhruba 10, 6 miliard, které byly k dispozici v roce 2019. Možná budeme škrtat nějaké investice, byť se tomu snažíme ubránit. Bohužel jsme škrtli například participativní rozpočet nebo středočeské jízdné zdarma," konkretizovala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

"Pro nás to znamená zhruba mínus dva milióny korun. To znamená, že to ohrožuje projekty, které máme rozpracované. Patří sem například stavba nové mateřské školy, rekonstrukce školy a energetická soběstačnost. Potřebujeme opravit břehovou hranu rybníka, která je havarijním stavu, chystáme sběrný dvůr a další projekty. Pro nás to znamená jít do poměrně vysokého úvěru a zadlužit se," konstatoval Jiří Beneš, starosta obce Přerov nad Labem.

Podle primátora bude teď na senátu, co s daňovým balíčkem provede. Pro Petru Peckovou by pak nejlepším dlouhodobým řešením byla změna rozpočtového určení daní.

"Je nutné, aby v senátu došlo k takové úpravě daňového balíčku, aby byl opět navýšen rozpočtový příjem obcí a krajů," zdůraznil Zdeněk Hřib, primátor hl. města Prahy.

"Pro mě je do budoucna tím správným řešením změna rozpočtového určení daní, protože obce a kraje, to je samospráva. A musí tedy vědět, s čím mohou počítat, s čím mohou hospodařit," doplnila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Daňový balíček a jeho úpravy budou senátoři schvalovat 10. a 11. prosince. A právě tyto dny rozhodnou, jak budou vypadat rozpočty obcí, měst a krajů pro příští rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu