• Načítám...
>

Hrad Křivoklát láká na prohlídky i zajímavý program

Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších středověkých hradů českých knížat a králů. To je hrad Křivoklát. Pokud se rozhodnete pro jeho návštěvu, můžete si vybrat hned z několika prohlídkových okruhů, prohlédnout si rozsáhlou sbírku saní či si užít víkendový program. V nabídce hradu nechybí ani ubytování v prostorách bývalé četnické stanice.

Reklama

Nedaleko Rakovníka, lehce přes 50 kilometrů od Prahy, se nachází hrad Křivoklát. Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších středověkých hradů českých knížat a králů.

"Za pomoci archeologických nálezů víme, že lidé tady sídlili třeba už v době kamenné či bronzové. No a posléze si Přemyslovci hrad přestavěli na výstavní, už kamennou rezidenci a objevily se tady vlastně všechny vládnoucí rody," konstatovala Alena Jungmannová, správkyně depozitáře.

Hrad je od roku 1965 chráněn jako kulturní památka a v roce 1989 byl zapsán na seznam národních kulturních památek ČR. Pokud se rozhodnete Křivoklát navštívit, můžete si vybrat hned z několika prohlídkových okruhů.

"Nejkratší trvá šedesát minut. Jedná se o okruh s názvem Gotické paláce. Posléze je možné navštívit i Hradní paláce. To je prohlídkový okruh na osmdesát minut. A pokud by návštěvník chtěl vidět úplně vše, co hrad nabízí, tak pak určitě doporučím okruh Celým hradem, který trvá sto minut a návštěvník se podívá i na hradby a do Velké válcové věže. Ostatně hradby a Velkou válcovou věž je možné navštívit samostaně, bez průvodce, kdykoli během otevírací doby," popsala Alena Jungmannová, správkyně depozitáře.

Za zhlédnutí rozhodně stojí například rozsáhlá sbírka saní či knihovna, ale i další prostory hradu.

"Nejstarší část hradu, gotická část, je velice zajímavá. Například krásná hradní kaple nebo Královský sál, kde se podepisovaly mnohé důležité dokumenty. Úřadoval tam třeba císař Karel IV. a objevoval se tady i jeho syn Václav IV.," doplnila Alena Jungmannová, správkyně depozitáře.

Hrad Křivoklát můžete během letních prázdnin navštívit od úterý do neděle mezi 9. a 18. hodinou. V případě zájmu o prohlídku je potřeba dodržovat stanovená protiepidemická opatření.

"Pro očkované nebo pro osoby, které předloží potvrzení o negativním testu, máme prohlídky s kapacitou třiceti osob. A ostatní pak chodí na prohlídku devět lidí plus průvodce," upozornila doplnila Alena Jungmannová, správkyně depozitáře.

Mimo prohlídek nabízí hrad také možnost ubytování v prostorách bývalé četnické stanice. Na programu je také plno akcí. Za zmínku stojí Prázdninový víkendový program, jehož součástí jsou akce pro děti, vystoupení šermířů či taneční skupiny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu