• Načítám...
>

Kutná Hora láká do Českého muzea stříbra

České muzeum stříbra je jedno z nejstarších a nejbohatších muzeí v České republice. Nabízí nespočet zajímavých exponátů, ale i nevšední procházku středověkým dolem.

Reklama

Kutná Hora patří mezi památkově nejbohatší města České republiky. Veřejnost zde může navštívit mimo jiné i České muzeum stříbra.

Hlavním sídlem muzea je místní památka Hrádek. Dalšími expozicemi jsou poté Kamenný dům, Tylův dům a pochopitelně samotný středověký důl. 

"Což je jedno z nejstarších a asi i nejzajímavějších muzeí tady v Kutné Hoře. Máme pod sebou spoustu exponátů. Naše prohlídky a expozice se věnují hlavně stříbrné Kutné Hoře. Historii dolování, těžení a zpracování stříbra," uvedl Michal Benda, průvodce.

Muzeum se postupně formovalo od oficiálního otevření místní štoly, která byla objevena v roce 1967 a zpřístupněna o dva roky později. Návštěvníci mohou volit ze dvou turistických okruhů. 

"Ten první se věnuje vyloženě historii Kutné Hory, ohledně archeologie, geologie. Je tam numismatika, renesanční sál a rytířský sál. No a potom druhý okruh je právě o té cestě stříbra ohledně těžení, historie těžení, technologie těžby, těžní stroje, samotný důl, a potom zpracování toho stříbra," popsal Michal Benda, průvodce.

Odborní pracovníci muzea spravují více než 170 000 sbírkových předmětů. K vidění jsou mimo jiné i tavná pec či originální těžní stroj. Návštěvník se tak seznámí s celým postupem zpracování stříbra. V závěru potom nahlédne i do mincovny, kde cesta stříbra končí. K vidění jsou ale i další exponáty. 

"Máme tu na ukázku různé minerály třeba kutnahorit nebo bukovskýit a samozřejmě ukázku rudy stříbra, protože přece jen jsme v Českém muzeu stříbra a měli bychom tedy ukázat i to, jak ta ruda samotná vypadá," upozornil Michal Benda, průvodce.

Největším lákadlem muzea je však pochopitelně starověký důl. Návštěvníci si projdou chodby v hloubce 30 metrů pod zemí a vyzkouší si pohyb v úzkých prostorách, kde horníci dennodenně trávili pracovní směnu. Tato procházka bezesporu představuje naprosto nevšední zážitek. 

Muzeum může ze svého sbírkového bohatství vystavit ve stálých expozicích pouze zlomek. K dispozici jsou proto během roku i tematicky zaměřené sezonní výstavy. České muzeum stříbra rozhodně stojí za návštěvu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu