• Načítám...
>

Navštivte český Grand Canyon

Místo, kde se filmoval Limonádový Joe, ale také někdejší cílová stanice nepohodlných politických vězňů. To všechno jsou vápencové lomy Velká a Malá Amerika. Přijeďte poznat krásy Českého krasu, Karlštejna a okolí.

Reklama

Komplex lomů Amerika se nachází na území obce Mořina. Součástí komplexu jsou lomy Velká Amerika, Malá Amerika a Mexiko. Lom Velká Amerika svou velikostí 750 metrů na délku a 150 metrů na šířku patří mezi ty největší. Na dně lomu se v hloubce 65 metrů nachází dvě jezírka s maximální hloubkou devět metrů.

Všechny lomy v oblasti obce Mořina vznikly v minulém století a těžil se v nich vápenec. Na Velké Americe se těžilo do roku 1963, kdy se zde zřítila jihovýchodní stěna lomu. Kvůli vysokým nákladům na zabezpečení lomu se ale majitel rozhodl lom zavřít.  Bezpečně si ho lze prohlédnout z vyhlídky přímo u parkoviště, nebo z pěšin vedoucích kolem.

Je to také oblíbené místo filmařů. Byly zde natáčeny scény například do filmu Limonádový Joe, Malá mořská víla, Vrah skrývá tvář či pohádka Micimutr.

Jen pár kilometrů poblíž se nachází lom Malá Amerika. I ten dříve sloužil pro těžbu vápence a je také zatopený křišťálově čistou vodou. Oba lomy jsou spolu s ostatními v blízkém okolí propojeny podzemními štolami, které jsou ovšem pro širokou veřejnost nepřístupné. Je ale možné si přes spolek Hagen Mořina vyjednat individuální prohlídku. 

K oblasti kolem lomů na Americe se váže spoustu pověstí.  Ta nejznámější vypráví o hrůzném přízraku v německé uniformě SS jménem Hans Hagen, který se náhle vynořuje ze štol, zase se v nich beze stopy ztrácí a má na svědomí řadu záhadných úmrtí či zmizení. Zařízení, s jehož pomocí Hagena můžete přivolat, je umístěno v podzemní expozici hornictví ve staré důlní štole v Solvayových lomech, což ej také velmi zajímavé místo pro rodný výlet.

A proč zrovna lomy Amerika? Vápenec se tu totiž začal těžit takzvaným americkým způsobem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu