• Načítám...
>

Rakovnické muzeum zve na Záhadu zlatých šperků

Jak vypadá zlatý poklad z temného úsvitu dějin? Čím se zdobili tehdejší vládci a čím demonstrovali svou moc a bohatství? A jaká byla úroveň tehdejších řemeslnických dílen? Odpovědi na tyto otázky přináší mimořádná výstava Muzea T. G. Masaryka v Rakovníku, která je vyvrcholením téměř dvouletého zkoumání pokladu zlatých šperků nalezených v roce 2020 nedaleko Rakovníka, do kterého se zapojilo množství špičkových vědeckých institucí a laboratoří z Česka i ze zahraničí. Prohlédnout si můžete originály zlaté přezky a prstenu z 2. poloviny 5. století a závěs koňské ohlávky ze závěru 6. století.

Reklama

V rakovnickém muzeu mají návštěvníci jedinečnou možnost prohlédnout si výstavu s názvem Záhada zlatých šperků s podtitulem Unikátní nálezy královských klenotů z období stěhování národů ze Středních Čech. Nachází se zde totiž výjimečné nálezy, a to originály zlaté přezky a prsten, za kterými se do muzea sjíždí návštěvníci doslova z celé Evropy. A to i přesto, že opasková přezka byla tehdejšími lupiči rozlámána na tři kusy.

"Těm lupičům nešlo o drahokamovou výzdobu indickými almandiny, českými granáty a římským sklem, ale šlo jim o to zlato, protože část přezky, konkrétně rámečku, což je ta funkční záchytná část, chybí, je ustřižena, nese to stopy po brutálním odstřižení, což znamená, že zřejmě zkusili tento kousek prodat nebo někde udat," řekla Kateřina Blažková - archeoložka Muzea T.G.M. Rakovník.

Jenomže pořádně přestřelili, protože v tehdejší Evropě takovýto šperk mohli nosit pouze králové, tak to zřejmě někdo poznal a pro zbytek svého zakopaného lupu už se lapkové nevrátili. Ač tedy znehodnocená esteticky, stále jde o historicky nesmírně cenný nález, který ukazuje tehdejší mimořádnou řemeslnou zručnost a zároveň jedno z nejstarších užití českého granátu ve šperku v historii lidstva. 

"My jsme tady v 80. letech pátého století a ten český granát z Podsedic, Třebenic, prostě z toho Českého středohoří byl tehdy použit, je to známo pouze na třech evropských pokladech, například právě z toho belgického Tournai, rumunské Apahidy a na této přezce ze Mšece," řekla Kateřina Blažková - archeoložka Muzea T.G.M. Rakovník.

V muzeu je ale vystavený i další neméně zajímavý objev. V tomto případě jde o masivně pozlacený stříbrný závěs koňské ohlávky ze závěru 6. století.

"Má naprosto unikátní nikde se opakující motiv dvou lidských masek. Je to sice stříbrný, pozlacený předmět, který ale mohl nosit jen kůň toho nejvyššího," řekla Kateřina Blažková - archeoložka Muzea T.G.M. Rakovník.

Výstava Záhada zlatých šperků je koncipována jako dvě cesty do zlaté komory k pokladu. Jedna cesta vede skrz vědecké analýzy, které muzeum nechalo provézt v laboratořích v České republice i v zahraničí a ta obsahuje i laboratoř pro děti. Druhá cesta už pak vede k samotnému nálezu a analogickým nálezům v zahraničí, především ve Francii a v Rumunsku. Pokud byste si chtěli tyto krásné šperky prohlédnout, rakovnické Muzeum T. G. Masaryka je vystavuje až do června příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu