• Načítám...
>

Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko

Přestože od smrti předního českého literáta Bohumila Hrabala uplyne za čtyři roky již třicet let, jeho dílo jako by nestárlo a zůstávalo nesmrtelné. Jeho knihy stále čtou tisíce čtenářů po celém světě. Vždyť byly koneckonců přeloženy celkem do 36 jazyků včetně čínštiny. Řadu jeho děl navíc zfilmoval režisér Jiří Menzel a televize je stále reprízují. Jeho tvorba je spjata s chatařskou oblastí Kersko. Tam měl i svou chatu, kde napsal své kultovní dílo Slavnosti sněženek. Z jeho chaty chce Středočeský kraj udělat komorní muzeum. Prohlídku chaty si nenechal ujít ani britský velvyslanec v Česku.

Reklama

Chatařskou oblast Kerska proslavil zejména přední český spisovatel Bohumil Hrabal, který v jedné takové chatě také žil a napsal řadu svých nejznámějších románů. Jedním z nich jsou Slavnosti sněženek, v roce 1983 také zfilmované režisérem Jiřím Menzelem. Příběh Slavností sněženek se přitom odehrává v bezprostředním okolí Hrabalovy chaty. Ta už je nějakou dobu v majetku Středočeského kraje, který se z ní rozhodl udělat decentní muzeum jako památku na mistrovo dílo. 

„My se teď v následujících měsících budeme vracet k té původní podobě. Jinak většinu pozůstalosti po Bohumilovi Hrabalovi má Polabské muzeum ve svých sbírkách. Má jeho auta, má jeho nábytek, psací stůl a další věci, takže to sem navrátíme. Chtěli bychom chatu zpřístupnit na 110. výročí jeho narození, což bude v příštím roce,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Půjde o takzvané house muzeum, aby byla zachována poklidná atmosféra Hrabalovy chaty. Do chaty se tak budou moci podívat maximálně sedmičlenné skupiny na objednávku. Na Hrabalovu tvůrčí dílnu se přišel podívat i britský velvyslanec v Česku Matt Field. Ostatně ne náhodou, protože Bohumil Hrabal měl k Británii vřelý vztah, minimálně v tom, že přes zábradlí terasy mu často visela britská vlajka, na které větral peřiny. I vlajka by se koneckonců měla do chaty vrátit. 

„Bylo skvělé tu chatu navštívit. Šlo o místo, které měl jen pro sebe. Je to opravdu krásná část vaší země a chápu, proč ho inspirovala,“ popisuje britský velvyslanec v České republice Matt Field. 

Pan velvyslanec už si dokonce pár Hrabalových knih přečetl, samozřejmě nemohl vynechat Obsluhoval jsem anglického krále, Taneční hodiny pro starší a pokročilé a viděl i oscarový snímek Ostře sledované vlaky a pochopitelně i Slavnosti sněženek. Po důkladné prohlídce Hrabalovy chaty následovala cesta do Lesního ateliéru.

„Lesní ateliér se hodně zabývá odkazem Bohumila Hrabala, má tam i svůj poeziomat ze kterého zní jak hlas Bohumila Hrabala, tak jeho přátel, například pana Eliáše, který po Bohumilovi Hrabalovi vlastnil jeho chatu, on mu jí odkázal. A nebo dalších přátel z Kerska,“ popisuje Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Poslední zastávka v Kersku pak směřovala do legendární Hrabalovy hájenky, kde si podobně jako představitelé známého knižního románu a filmu museli položit zásadní otázku: kančí kýtu se zelím nebo šípkovou omáčkou? 

„Já myslím, že pan velvyslanec ochutná obě dvě varianty. Já taky ochutnám oboje, já to nemám vyhrazené,“ uzavírá hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Z Kerska se pak česko-britská delegace přesunula do Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. A tam si pan velvyslanec musel připadat jako doma, protože galerii vede jeho krajan Richard Drury. Touto zastávkou byl zároveň příjemný výlet po Středočeském kraji doplněný krásným počasím ukončen. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu