• Načítám...
>

Středočeši trénovali jak na blackout

Blackout, tedy totální selhání dodávek elektrické energie, je reálnou hrozbou i pro Českou republiku. Proto se vedení Středočeského kraje rozhodlo uspořádat komplexní cvičení takové situace a to ve spolupráci s řadou organizací a institucí, které by v případě blackoutu hrály klíčovou roli.

Reklama

Sedm hodin ráno a právě zasedá Bezpečnostní rada Středočeského kraje. Vyhlášení stavu nebezpečí a maximální součinnost nejen složek IZS ale všech dotčených orgánů a institucí je v případě blackoutu klíčem ke zvládnutí situace. Ta by byla skutečně vážná. 

"Nebude fungovat v podstatě nic, protože si bohužel ani nezavolají a nebude fungovat internet. V mnoha domácnostech ani voda, protože je závislá také na elektrické energii," řekl Radim Černý, člen představenstva ČEZ Distribuce. 

"Výpadek elektrického proudu by způsobil okamžitě přerušení čerpání vody z podzemních zdrojů a přerušení výroby na naší úpravně vody Klíčava, která bere vodu ze stejnojmenné přehradní nádrže," řekl Bohdan Soukup, technický ředitel Středočeských vodáren.

Proto Středočeský kraj zkoordinoval své cvičení s akcí Ministerstva zemědělství, která se týkala právě nácviku nouzového zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Důležitým pomocníkem jsou např. mobilní úpravny vody poháněné diesel agregáty.

"Při výpadku elektrické energie nastane asi hlavně chaos, takže i ta doprava té vody je potom trochu obtížná. Ale třeba tyto úpravny se dají napojit i na vodovodní řady," řekl Petr Kutálek, ředitel Odboru bezpečnostní politiky a krizového řízení MZ. 

Cvičení, které bylo vzhledem ke svému rozsahu a počtu zapojených subjektů naprosto unikátní, pomohlo kraji nejen prověřit celkovou připravenost, ale také si ověřit funkčnost stanovených priorit. 

"Priorita je zabezpečení elektrické energie. Dnes jsme byli při zkoušce náhradní turbíny, která se povedla," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje. 

"Toto je zdejší energetický zdroj, který je v zásadě schopen sám sebe nastartovat," řekl Roman Bezděk, radní Středočeského kraje.

A to je pro střední Čechy značná výhoda. Žádná jiná elektrárna totiž nemůže fungovat bez elektrické energie. Tu právě dodá toto zařízení, které je v Kladně a umí tzv. "start ze tmy".

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu