• Načítám...
>

Žižice oslavily 700 let od založení

Středočeské Žižice v sobotu oslavily hned tři významná výročí - 700 let od založení, 170 let od sloučení s okolními obcemi a zároveň i 100 let české státnosti. A oslavy to byly velkolepé.

Reklama

První historická zmínka o existenci obce Žižice se datuje k roku 1318. V roce 1848 pak byly Žižice administrativně sloučeny s Drnovem, Luníkovem, Osluchovem a Vítovem. V rámci oslav těchto dvou výročí se nezapomnělo ani na to 100. od vzniku republiky. Tomu odpovídal i jejich rozsah.

"Dnes k nám přijela zemědělská technika historická, stará vojenská technika. Bude proslov paní hejtmanky, průvod obce. Dále tu budeme mít dechovou hudbu, vysvěcení křížku, vysazení památečních lip a večer taneční zábavu," řekl Vratislav Rubeš, starosta Žižic.

"Tím , že starostové mají odvahu a pořádají takové slavnosti, není levná záležitost. My se jim snažíme pomáhat, přispívají k tomu, že pospolitost mezi lidmi v obcích je a my doufáme, že ještě dlouho vydrží, protože ve společnosti celkově s tím máme problém. Popřála bych jim minimálně dalších 700 let bezproblémového soužití, protože Žižicko je tvořeno 5 obcemi a dohromady tam žije 600 obyvatel, takže to není úplně jednoduchá záležitost. Já myslím, že se jim to tady daří, takže doufám, že jim to vydrží," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje. 

Oslavy tady v Žižicích proběhly na výbornou a místní na ně budou ještě hodně dlouho vzpomínat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu