• Načítám...
>

GASK představuje Ladislava Šalouna

Kutnohorský GASK láká na výstavu jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství Ladislava Šalouna. Početný sbírkový soubor galerie získala zejména v osmdesátých letech 20. století ze sochařovy pozůstalosti a vzhledem k špatném fyzickému stavu se v několika posledních letech věnovala jeho restaurování.

Reklama

100. výročí Československé republiky si kutnohorský GASK připomněl představením umělecké pozůstalosti jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství - Ladislava Šalouna.

"Je to téměř 80 plastik, které se k nám dostaly v 80. letech 20. století přímo ze sochařova ateliéru. Byl ve velmi špatném stavu, takže několik let trvalo, než jsme ho nechali zrestaurovat a ty plastiky nebyly nikdy představeny," řekla Adriana Primusová, kurátorka výstavy.

Šalounova tvorba je velice rozsáhlá a rozmanitá. Na výstavě jsou zastoupeny jak díla vrcholné intimní plastiky přelomu 19. a 20. století, tak i sádrové a hliněné modely monumentální tvorby. Ty se realizovaly ve veřejném prostoru, na novostavbách nebo pomnících.

"Všichni znají mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze, to je asi nejznámější realizace Ladislava Šalouna, ale třeba tady máme návrhy pomníku Josefa Resla, vynálezce lodního šroubu, který je tady v nedaleké Chrudimi," řekla Adriana Primusová.

Ladislav Šaloun ztvárnil i řadu významných osobností českého kulturního prostředí.

"I pro Národní divadlo je zde například busta Antonína Dvořáka nebo Svatopluka Čecha - ta patří mezi ty nejkrásnější nebo ty nejzajímavější jeho portrétní práce," řekla Adriana Primusová.

Na výstavě najdete ale i návrh pomníku, který nebyl nikdy realizován.

"Máme tady studii a model pomníku, který byl udělán k 10. výročí založení Československé republiky a je to pomník osvobození a sjednocení, který nikde nebyl doposud publikován nebo není znám a ten měl stát na Náměstí Míru v Praze před Chrámem sv. Ludmily," řekla Adriana Primusová.

Výstavu Ladislava Šalouna s názvem Doteky osudu můžete v kutnohorské galerie Středočeského kraje navštívit až do 24. února. Pokud chcete podrobnější výklad o Šalounově díle, můžete vyrazit na komentovanou prohlídku s kurátorkou. Ta se uskuteční v sobotu 9. února od 15 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu