• Načítám...
>

Sčítaní ptactva ovládli Středočeši

Krmte a sčítejte ptáky. To byla výzva, kterou vyhlásila Česká ornitologická společnost. Jedná se o zcela nový projekt, který je zaměřen na spolupráci s širokou veřejností. Středočeši tak mohli sledovat, jaké druhy ptáků se u nás nejvíce vyskytují.

Reklama

Česká ornitologická společnost vyzvala širokou veřejnost aby během 3 dnů, a to od 4. do 6. ledna, pozorovala ptačí krmítka a sledovala, jaké druhy opeřenců se v tuto dobu nejčastěji objevují. Cílem akce je to, aby se lidé o těchto živočiších více dozvěděli a zároveň pomohli vědcům se sběrem důležitých dat. 

"Samozřejmě druhou motivací tohoto projektu je zároveň zapojit veřejnost do těchto projektů a umožnit jim účastnit se podobných akcí," řekla Alena Skálová, koordinátorka občanské vědy ČOS. 

Účastníci tohoto sledování měli za úkol během 60 minut zapisovat druhy ptáků, které navštívily krmítka a jejich počet. Pro lepší orientaci jim k tomu sloužil pomocný záznamový arch. 

"Zaznamenávali nejvyšší počet ptáků od každého druhu, který viděli, najednou. Byly připraveny pomocné archy s vyobrazení nejčastějších druhů, které mohly pomoci v rozpoznávání toho, co jim na krmítko přilétlo," řekla Alena Skálová.

Z celé ČR se nejvíce do této výzvy zapojili Středočeši, přesně 2728 lidí. S takovým zájmem nepočítali ani samotní organizátoři.

"Středočeský kraj je zatím na špici, co se počtů zúčastněných lidí týče. Zajímavé je to, že je na špici i když se to přepočte na počet obyvatel. Středočeský kraj je náš nejpočetnější kraj ale i po tomto přepočtu zůstává na špičce i v zájmu a počtu účastníků," řekla Alena Skálová. 

Ve sčítání zatím suverénně vede sýkora koňadra. Druhé místo patří vrabci domácímu. Zájemci mohou sledovat průběžné výsledky sčítání ptactva na webových stránkách České ornitologické společnosti. Ty konečné by měly být zveřejněny nejpozději na začátku února tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu