• Načítám...
>

Výstava ukazuje proměny Velikonoc

Sládečkovo muzeum Kladno uspořádalo výstavu velikonočních pohlednic. Organizátorům se podařilo na výstavu získat na tři sta dobových pohlednic, které ukazují, jak byly tyto svátky vnímány v průběhu času. Nejstarší kousky jsou už z přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Reklama

K jarnímu období samozřejmě patří jeden z nejdůležitějších svátků roku - Velikonoce. Jak se na oslavu jara dívala společnost v průběhu času ukazují stovky vystavených pohlednic ve Sládečkově muzeu v Kladně. 

"Např. na přelomu 19. a 20. století, u některých pohlednic, bychom vůbec netušili, že se týkají Velikonoc, kdyby to tam nebylo napsáno, protože jsou to třeba 2 postavy na rozlomené lavičce. Pak jsou velmi zajímavé pohlednice třeba z 50. let 20. století, kdy samozřejmě ten křesťanský církevní ráz Velikonoc musel ustoupit do pozadí, takže tam nacházíme pionýry, kteří s pomlázkami koledují a podobně," řekl Zdeněk Kuchyňka, ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně. 

K vidění jsou také pohlednice, jejichž autory jsou významní výtvarníci Kladenska, republiky, některé pro jejich práci znají i ve světě. Najdeme tady pohlednice Cyrila Boudy, Františka Tichého, Josefa Lady nebo Zdeňka Milera.

"Nejstarší pohlednice jsou z přelomu 19. a 20. století. Ono se to někdy těžko určuje. Lze to určit pokud je tam známka a razítko, takže víme, kdy byla vydána. A vzhledem k tomu typu, protože je to období secese, jsou to většinou podle známek pohlednice, které byly vydány do roku 1905, případně do roku 1918. To se dá poznat podle známek s Františkem Josefem I., podle jejich typu. Ale je nutno říci, že ty pohlednice mají určitou setrvačnost, takže třeba v 50. letech najdeme pohlednice, které jsou prokazatelně z první republiky, je na nich ale známka s Klementem Gottwaldem," řekl Zdeněk Kuchyňka.

Sbírku dali dohromady přímo pracovníci Sládečkova muzea. Někteří z nich jsou totiž vášnivými sběrateli pohlednic a bylo nasnadě dát tématickou sbírku dohromady. I když nejsou vystaveny všechny pohlednice, které sběratelé vlastní, sešlo se jich v muzeu na 300.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu