• Načítám...
>

Praha 10 chystá rekonstrukci Čapkovy vily

  • 20. března 2024,
  • 16:44,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Letos uplyne sto let od dokončení stavby Čapkovy vily na pražských Vinohradech. Praha 10 chystá k jubileu zahájení její rekonstrukce. Vzniknout tu má hausmuzeum. Návštěvníci se prý budou při návštěvě cítit jako za První republiky.

Reklama

O rekonstrukci poloviny vily Karla Čapka, která spisovateli patřila, se mluví od roku 2013, kdy nemovitost zakoupila městská část Praha 10. Původní plány počítaly s dokončením už v roce 2021. K tomu nakonec nedošlo. Teď se radnice rozhodla rekonstrukci zahájit a vytvořit z vily dobové muzeum podobné břevnovské Rothmayerově vile.

"Od té doby se provádí stavebně - technické průzkumy na té vile, veškerý mobiliář, který z té vily byl, byl zachován, probíhají restaurátorské práce a vznikne z toho takové hausmuzeum," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

"Je to objekt, který se nejvíce blíží tomu, jak tu ti majitelé, v tomto případě Karel Čapek s Olgou Scheinpflugovou, žili v první polovině 30. let. Ten návštěvník by správně neměl vidět, že ten dům je příliš renovován, mělo by to být autentické," řekl Tomáš Pek (TOP 09) - 1. místostarosta MČ Praha 10.

Kolik bude radnici oprava Čapkovy vily stát zatím není jasné. Podle místostarosty Prahy 10 Tomáše Peka by se ale náklady měly pohybovat v rozsahu nižších desítek milionů korun.

"Myslím si, že radnice na to tu rezervu v rozpočtu mít bude, jsme tak dohodnutí, že to je jedna z našich priorit tohoto volebního období, pokud bude možné, použijeme i příspěvky investorů," řekl Tomáš Pek (TOP 09) - 1. místostarosta MČ Praha 10.

"Dnes jsme ve stavu takovém, že máme hotový projekt ke stavebnímu povolení, aktuálně se dodělává prováděcí projekt, prováděcí dokumentace a to by mělo být hotovo někdy během letních měsíců a předpokládáme, že na podzim začneme soutěžit dodavatele," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Než rekonstrukce začne, budou i letos ve vile probíhat hrané prohlídky. 

"Herci divadla Mana tam představují obyvatele té vily, Karla Čapka, Olgu Scheinpflugovou, Tomáše Masaryka a v podstatě diváci tam prochází společně s těmi herci tou vilou a zažívají tu atmosféru, tu dobu," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Jednotlivé scénky tak herci odehrají v různých částech domu a návštěvníci se tedy za představením budou po vile přesouvat. Dialogy vychází z historických pramenů nebo z Čapkových méně známých děl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu