• Načítám...
>

V Praze 13 se konal první ročník Starostovy vařečky

  • 6. března 2024,
  • 19:23,
  • PRAHA 13,
  • Jan Varga

Žáci základních škol v Praze 13 opět soutěžili. Tentokrát ale ne ve vědomostních nebo sportovních disciplínách. Změřili síly v kuchyni během prvního ročníku soutěže Starostova vařečka. Na programu byly recepty ze studené kuchyně.

Reklama

Žáci nemusí soutěžit jen v matematice, češtině nebo sportu. Co takhle připravit něco chutného k snědku? V Praze 13 se rozhodli uspořádat soutěžní klání právě v kuchyni. Konkrétně na Základní škole Klausova. Sjeli se tam utkat žáci druhého stupně z osmi místních škol v rámci soutěže Starostova vařečka. První ročník se nesl na vlnách studené kuchyně.

"Je to první ročník, takže jsme se báli jít do teplé stravy a složitějších příprav, takže dnes mají za úkol vytvořit studenou stravu a jelikož naše škola slaví 30. výročí a celý rok se táhne slavnostně, tak to mají za úkol připravit pro oslavu, ať už školy nebo kohokoliv jiného," řekl Petr Neuvirt, ředitel ZŠ Klausova,

Soutěžící si měli připravit vlastní recepty, se kterými mohou zabodovat. Pro barevně rozdělené týmy si ale organizátoři připravili ještě tajný úkol. Soutěžícím předali bedýnky se surovinami, jako jsou vejce, šunka nebo mrkev a dali prostor jejich kreativitě. Copak se dá z těchto ingrediencí připravit dobrého?

anketa

"Co z toho připravíte chlapi?"

"Mně napadlo, že bychom mohli udělat podklad z okurky a na to dát salát, vajíčko, žervé, šunku a nahoru mrkev."

"Přemýšlíme nad takovými jednohubkami, ale ještě to je v procesu, takže to ještě není finální."

"Napadly nás šunkové rolky, ale ještě úplně nevíme, ještě se budeme muset nad tím zamyslet."

Původně si chtěla Základní škola Klausova otestovat svou novou školní kuchyňku v rámci interní soutěže. Radnici se ale nápad líbil, proč to tedy nepovýšit rovnou na mimoškolní klání? Praktické dovednosti je přeci dobré rozvíjet stejně jako vědomosti.

"Myslím, že jim to přinese strašně moc, je to práce v kolektivu, ten člověk nesoutěží sám za sebe, musí komunikovat s ostatními, vymýšlet, musí si promyslet postup, jaké si nakoupí suroviny, dokonce i někteří komunikovali se svými maminkami, co mají uvařit nebo co se v těch 90. letech v té studené kuchyni připravovalo," řekla Marcela Plesníková (ANO), místostarostka MČ Praha 13.

"Čemu dáváte ve studené kuchyni přednost vy?"

"Já mám strašně ráda obložené chlebíčky a mým favoritem je hermelínový," řekla Marcela Plesníková (ANO), místostarostka MČ Praha 13.

Městská část Praha 13 tedy převzala nad prvním ročníkem záštitu a možná tady vzniká další tradiční soutěž. Letos chutnalo nejlépe občerstvení, které připravili žáci Základní školy Kuncova, v závěsu skončili účastníci z hostující školy Klausovy a třetí místo patří Základní škole Mládí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu