• Načítám...
>

V ZŠ Mezi školami se děti učily správné dentální hygieně

  • 22. března 2024,
  • 14:14,
  • PRAHA 13,
  • Johana Nováčková

.

Reklama

Světový den ústního zdraví se slavil na Základní škole Mezi školami v pražských Stodůlkách. Cílem je vyzdvihnout význam hygieny a celkového zdraví ústní dutiny. Děti si připomněly prevenci a získaly návyky, jak se správně starat o chrup.

„Problém vidím trošku v tom, že oni si ty zuby čistí, ale nějak. Tu dovednost nemají takovou, proto je důležité, aby rodiče dočišťovaly. Řekla bych, že ta nedostatečná technika toho čištění u těch dětí je. Na to bych se zaměřila hodně, aby to ti rodiče nebrali, že to děti všechno zvládnou. Oni neumí plno jiných věcí a tak nemůžeme nechat tuhle důležitou část jenom na nich," vysvětluje hygienistka Petra Křížová.

Letos se do akce ve spolupráci s radnicí zapojila také poliklinika AKESO v Nových Butovicích. Tento rok kromě pomoci s osvětou otevřela i osm nových zubních ordinací a provozuje také tři pracoviště pro studenty dentální hygieny. 

„Je to koordinované s naší městskou částí, která vlastně pro nás tyto akce organizuje, pro všechny školy na naší části. U nás je to zaměřeno pro prvňáčky. Dnešní akce je trošku výjimečná, je to velká akce a ta je zaměřená pro ty starší děti. Má za smysl ten, abychom seznámili děti s pravidelnou zubní hygienou, jak správně čistit zuby. A v podstatě, aby tato pravidla nebo tyto dovednosti přenesly domů na své rodiče a naučili je vlastně to, že je to běžná součást denní hygieny,” tvrdí ředitel ZŠ Mezi Školami, Petr Kubička.

anketa

„Já jsem dostala kartáček, pak ještě takový kartáček, který je na zuby, které ještě nevyrostly."

 „Co ti přišlo úplně nejzajímavější?"

 „Jak se dělá ten kaz. Že si nečistíme zuby, pak se objeví ty bakterie, kyselina a pak se z toho udělá ten kaz."  

"A budeš učit i maminku, jak si správně čistit zuby?"

„Budu ji učit. I bráchu potřebuju, protože on si je neumí čistit."

S péčí by se mělo začít ve chvíli, kdy se začne prořezávat první zub. Nejčastějšími chybami je potom u dětí špatná technika vyplývající z brzké samostatnosti, to může mít za následek usazování zubního kamene, záněty dásní i zápach z úst. 

„Ta správná technika čištění je vlastně tím kartáčkem, na který dáme pastu, namočíme a čistíme zuby. Kartáček dáváme proti zubům, proti dásním a čistíme. U těch malých dětí jsme řekli nějaké krouživé metody a u těch dospělých akorát ten kroužek zmenšujeme." popisuje hygienistka Petra Křížová. 

Dentální hygienici doporučují ošetření v ordinaci každý půl rok, aby se předešlo nesnázím i strachu z lékaře. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu