• Načítám...
>

Stavba ZŠ Baštýřská v Praze 14 pokračuje

  • 6. března 2024,
  • 13:38,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

Letos v září usednou děti do lavic zbrusu nové základní školy na Jahodnici v Praze 14. Budova, která měla původně sloužit jako komunitní centrum, od září nabídne dvě třídy pro prvňáky. Od příštího roku pak škola pojme celkem 120 žáků.

Reklama

Takhle postoupila výstavba nové Základní školy Baštýřská v Praze 14 na Jahodnici. Budova, která měla být původně komunitním centrem, bude nakonec sloužit žákům kvůli nedostatku školských kapacit v metropoli.

"Předělání vnitřku vychází zhruba na 20 milionů korun, počítáme s tím, že od září nastoupí prvňáčci, kapacita školy je 120 žáků," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Ve dvoupatrové škole budou celkem 4 třídy. Prvňáci letos usednou jen do dvou z nich, aby v příštím roce mohli postoupit do druhého ročníku.

Už teď se k zápisu do škol v Praze 14 hlásí zhruba 450 žáků. Přesné množství uchazečů ale ještě upřesní matriky a zahýbe s ním i pozměněný zákon Lex Ukrajina.

"Letos je jenom jeden termín zápisů, budou společně u zápisů české i ukrajinské děti, takže se ještě nedá úplně přesně říci, kolik dětí to bude," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

V každém případě hlavním kritériem pro umístění dětí na novou Základní školu Baštýřská bude spádovost.

"Mnoho dětí má odklady z nejrůznějších důvodů, proto se také dá velmi těžko predikovat, kolik jich ve skutečnosti přijde, takže hlavním a jediným v podstatě zákonným důvodem je spádovost," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Po dokončení Základní školy Baštýřská pak radnice Prahy 14 plánuje také vznik nové základní školy. Ta by měla do dvou let vyrůst vedle mateřské školy na Jahodnici, na pozemku, který pro městskou část odkoupil magistrát.

"Zatím počítáme se stavbou ve třech etapách, takže bychom ve školním roce 2026/27 rádi otevřeli tři třídy - A, B, takže 6 plnohodnotných tříd a vždy v následujících letech bychom otevřeli další kapacitu a cílová kapacita je 500 žáků v 18 třídách," řekl Josef Kutmon (ODS) - radní MČ Praha 14.

Základní škola bude modulární, tedy sestavená z mobilních kontejnerů. Radnici by ale podle radního Josefa Kutmona měla přijít na minimálně 500 milionů korun. Jenže takové peníze na výstavbu školy drtivá většina městských částí nemá. Klíčové tak i v Praze 14 bude zajistit financování této stavby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu