• Načítám...
>

Studenti učili seniory z Prahy 15 s chytrými telefony

  • 20. března 2024,
  • 10:42,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

V Domě s pečovatelskou službou v Praze 15 proběhl pilotní projekt společnosti Mezi námi. Ten si kladl za cíl vyplnit mezigenerační díru a přivést tak mladé lidi do kontaktu se seniory a zároveň starší generaci pomoci s moderní technologií. Březnová akce se tak zaměřila na chytrý telefon.

Reklama

Aktivní stáří pro seniory dávno neznamená jen cestování, ale i používání nových technologií. Jak porozumět a ovládnout ty, které dnes nosíme v kapse, vysvětlovali klientům Domova s pečovatelskou službou v Praze 15 žáci základních škol a středoškoláci.

"Mladá generace umí velmi dobře používat IT techniku a starší generace potřebuje podporu. Projekt IT zvesela ten mezigenerační dialog zprostředkovává," řekla Helena Lukasová - koordinátorka společnosti Mezi námi.

"Ti studenti díky tomu dostanou nějakou přednášku, jak fungují sociální služby, co to je seniorské zařízení a jak naučit seniora s technikou a dostanou konkrétní praktické tipy, jak nechávat ten telefon nebo počítač u něj v ruce a jen ho navádět, aby ho to naučili," řekla Kateřina Jirglová - ředitelka společnosti Mezi námi.

Starší žáci a studenti se tak dostávají do role učitelů a předávají seniorům schopnost samostatně ovládat třeba chytrý telefon. Mladí dobrovolníci ale před tím absolvují školení.

"Vysvětlíme, jak se seniorem jednat, jaké může mít problémy, může mít vadu sluchu, může mít jiné problémy, které tento věk přináší, potom přijdou do praxe," řekla Helena Lukasová - koordinátorka společnosti Mezi námi.

"Poradily jsme s emailem, v nastavení jsme nastavily pár věcí a myslím si, že jsme i pomohly," řekla Kateřina Kučová - studentka.

"Všechna tři děvčata mi tady opravdu výborně pomohla, protože mám třeba WhatsApp a ty zprávy mi nechodily, neslyšela jsem je," řekla Blanka Heřmánková - účastnice kurzu.

"Městská část Praha 15 podporuje mezigenerační vztahy, protože jsme přesvědčeni, že je to nesmírně důležité. Podporujeme i v jednom projektu, který právě skončil, místní akční plánování III a budeme pokračovat v tomto projektu v řadě číslo IV a i zde budeme mít pracovní skupinu pro mezigenerační vztahy a mezigenerační vzdělávání," řekla Jitka Kolářová (ANO) - 1. místostarostka MČ Praha 15.

Propojování mladých lidí a generace, která si naplno prožila rock and rollovou revoluci nebo první let na Měsíc, pak často funguje i jako jakási prevence proti mezigeneračním konfliktům, ke kterým také v naší společnosti dochází.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu