• Načítám...
>

Železniční koridor ze Smíchova do Radotína je hotový

  • 29. června 2023,
  • 15:23,
  • PRAHA 16,
  • Jan Varga

Koridor z pražského Smíchova do Černošic je hotový. Úsek slavnostně otevřeli na novém nádraží v Radotíně, které se také kompletně zrekonstruovalo. Práce probíhají ještě na nové odbavovací hale. Hotová by měla být do konce roku.

Reklama

Rekonstrukce tratí mezi pražským Smíchovem a Černošicemi je hotová. Po čtyřech letech se budou moci po devítikilometrovém úseku místy vlaky prohánět až sto čtyřiceti kilometrovou rychlostí za hodinu. Přestavba za více než 4 miliardy korun zahrnovala modernizaci kolejí, nástupišť a trakčního vedení. Kompletně se proměnila i stanice v Radotíně.

"Vznikla čtyři nová nástupiště, součástí toho je i samozřejmě záležitost bezbariérovosti a troufnu si říci, že i ta rozloha těch nástupišť je přesně tak, jak se má dělat, protože dříve, jak je zde i na bannerech, to bylo velice úzké, ty jednotlivé peróny. Součástí této stavby je výstavba nové odbavovací haly, která bude ještě probíhat a má návaznost i na podchod, bude to v letošním roce," řekl Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Nová nádražní budova bude stát hned vedle staré. Teď už stojí základové a ocelové nosné konstrukce, vnitřní a obvodové zdivo, přípojky a zateplení objektu. Práce by měly pokračovat až do konce roku.

"Jsem velice rád, že na základě té vzájemné komunikace drtivá většina občanů pochopila, že modernizace železničního koridoru a té části od Smíchova sem a já doufám, že bude pokračovat i dál, byla potřebná. Potřebná z důvodu, že při odhalování některých segmentů se ukazovalo, že po čase by vlastní provoz na železniční trati mohl být z hlediska bezpečnosti značně problémový," řekl Karel Hanzlík (ODS), starosta MČ Praha Radotín.

Starou budovu městská část využije. Po přestavbě v ní bude sídlit služebna městské policie. Na trase mezi Prahou a Berounem jsou v plánu další projekty. Jde zejména o modernizaci úseku mezi Karlštejnem a Berounem. Později také nová trať ze Smíchova do Berouna, která by podle původních plánů měla vést zčásti tunelem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu