• Načítám...
>

V případě zastavení letňanského letiště chce radnice záruku dopravního řešení

  • 6. března 2024,
  • 15:54,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Budoucnost Letiště Letňany je po více než sto letech své existence nalomená. Pražští zastupitelé na svém lednovém zasedání po diskuzi odsouhlasili návrh, podle kterého má ze zásad územního rozvoje města zmizet značka pro letiště. Masivní výstavbě v minulosti bránila především ochrana sysla, který tu měl jednu z největších kolonií v Evropě. Letiště tak platilo za národní přírodní památku. Ministerstvo životního prostředí ale loni Letňany ze seznamu národních památek vyškrtlo, protože sysel nebyl v místě delší čas pozorován.

Reklama

Více než sto let stojí Letiště Letňany mezi dnešní stanicí metra a veletržním areálem v Praze 18. Teď je ale jeho budoucnost nejistá. Na pozemku stále využívaného aerodromu totiž město do budoucna zvažuje zástavbu. 

,,Kdyby vlastně nedošlo k té proměně, tak ta pravděpodobnost, že by ten charakter zůstal takhle stejný, si myslím, že je poměrně malá. Je to soukromý prostor, asi by tam došlo k nějakému podnikání. Z tohoto hlediska mi přijde ta transformace na tu multifunkční městskou čtvrť rozumná," vysvětloval náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (STAN).

Pražští zastupitelé tak už z kraje roku odsouhlasili, že se s travnatým územím bude moci pracovat i jinak, než jen jako s letištěm. Schválili totiž odstranění značky ,,Letiště Praha - Letňany" z dokumentu o zásadách územního rozvoje hlavního města. 

,,Co se procesuje, jsou takzvané Zásady územního rozvoje, které jsou nadřazeny územnímu plánu. Teprve územní plán umožňuje stavět a v těch zásadách se prověřuje, zda je ta funkce toho letiště tedy vhodná zachovat nebo ne," řekl Hlaváček.

Letňany a sousední Kbely ale patří v posledních letech k nejrychleji se rozvíjejícím lokalitám Prahy. Plánovaná výstavba několika nových sídlišť tak letiště pravděpodobně časem vytlačí.

,,V době, kdy letiště vzniklo, bylo v okolí několik statků, pole. Dnes máme v nejbližším okolí našich leteckých koridorů 50 tisíc občanů v Letňanech, Kbelích, na Proseku, kterým my musíme zachovat bezpečí a samozřejmě je to čím dál obtížnější létat v tom koridoru, který se zužuje," řekl Miroslav Beneš - mluvčí Letiště Letňany.

Letňanské letiště funguje od roku 1924. Jen v loňském roce tady zaznamenali 16 tisíc přistání a ani v nejbližších letech letiště neplánuje změny v provozu.

,,Nepřipravujeme žádná omezení. Nicméně zároveň musím zdůraznit, že rozhodnutí o provozu letiště je čistě na vlastníkovi letiště, není to otázka výsledku politické diskuze ani jakýchkoli nátlakových akcí občanů," řekl Miroslav Beneš - mluvčí Letiště Letňany.

,,Tak pro Letňany je letiště velmi důležité, ať už vezmu, že to je stoletá historie, tradice Letňan. Bylo tady několik závodů, ať je to Avie nebo Letov. V dnešní době je tady Výzkumný ústav letectví, tak my jako letňanští vnímáme to letiště jako velmi důležité pro nás," řekl starosta městské části Praha 18 - Letňany, Zdeněk Kučera (ANO).

Letiště navíc zdaleka není jediné, kde plány počítají s novými čtvrtěmi. Podobně se promění i lokalita u metra nebo pozemky bývalé Avie. S prudkým nárůstem počtu obyvatel je tak podle vedení Letňan potřeba zajistit potřebnou infrastrukturu, včetně té dopravní. 

,,Máme tady 400 tisíc aut týdně, to je průjezd městskou částí a my tím, že máme metro před městskou částí, tak tím trpíme. My po hlavním městě chceme, aby ty projekty, které plánují, to je metro, tramvaj, železnice, tak aby je realizovali," popsal Kučera.

,,Součástí toho procesu je vždy důsledná studie dopravy a ta zároveň řekne, jestli je možné v tom území stavět nebo v jakých etapách," vysvětlil Hlaváček.

Masivní výstavbě v minulosti bránila především ochrana sysla, který tu měl jednu z největších kolonií v Evropě. Letiště tak platilo za národní přírodní památku. Ministerstvo životního prostředí ale loni Letňany ze seznamu vyškrtlo, protože sysel nebyl v místě delší čas pozorován.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu