• Načítám...
>

Radnice Prahy 2 pomáhá seniorům vyřídit dávky od státu

  • 20. března 2024,
  • 11:44,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Senioři patří mezi nejohroženější skupinu obyvatel, která potřebuje nejvíce pomoci a péče. Městská část Praha 2 proto na své nejstarší obyvatele myslí jak v oblasti aktivit, tak i pomoci. Prostřednictvím Centra sociálních služeb pro ně zajišťuje zdravotní i sociální péči. Finančně pak přispívá na úhradu energií skrze nadační fond Dvojka srdcem. Letos Praha 2 nabízí seniorům nově také pomoc s vyřízením dávek od státu.

Reklama

Vyplnit tiskopis, doložit přílohy a pak běhání po úřadech a nekonečné fronty. Rutina, která jen v Praze 2 odradí 80 % seniorů od vyřízení příspěvku na bydlení. Radnice se proto rozhodla seniorům, kteří mají na dávky nárok, celý proces maximálně usnadnit.

,,Mohou se nám buď ozvat na bezplatnou linku, kterou jsme zřídili, nebo mohou navštívit náš humanitní odbor, případně požádat náš humanitní odbor, aby je navštívil v jejich bydlišti. My je celým procesem provedeme, to znamená, že naši senioři již nemusí absolvovat dlouhý proces vyplňování," vysvětlovala Lucie Pechová (ODS), místostarostka MČ Praha 2.

Úředník seniorovi pomůže formuláře vyplnit, doložit přílohy a pak vše odeslat na Úřad práce. Informační letáčky občané najdou buď přímo na radnici, získat je ale mohou i od pečovatelské služby, v informačních centrech a distribuují se i s rozvozem obědů.

,,Cíleně se snažíme naše seniory informovat o této možnosti a od té doby, co jsme s touto službou začali, tak se zvýšil o 15 % zájem o pomoc s vyřízením tohoto příspěvku," doplnila Lucie Pechová.

Městská část pak seniory podporuje také v oblasti bydlení. Na malometrážní byty dosáhnou nejstarší obyvatelé Dvojky díky sníženému nájemnému. 

,,Senioři mají možnost požádat v rámci sociální bytové politiky o malometrážní byt pro seniory, pokud splňují pravidla, to znamená, že mají alespoň dvacet let trvalý pobyt na naší městské části," vysvětlila Pechová.

Druhou možností jsou pak domovy pro seniory.

,,Kde mají svoje vlastní byty s kuchyňkami, se sociálním zázemím, mohou tam mít i zvířátko. Není to tedy žádný ústav, jak si někdo představuje, ale jsou to nájemní byty, kde ovšem dochází každý den pečovatelka, která rozváží buď obědy nebo pomáhá s jinými činnostmi," doplnila místostarostka Pechová.

Městská část se pak snaží seniory také udržet aktivní a tak jim nabízí každý měsíc řadu akcí. Přihlásit se tak mohou třeba do klubu Dvojka pro seniory nebo v Centru aktivního stáří, které každý měsíc nabízí řadu zájmových aktivit, a to s ohledem na různé věkové kategorie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu